Olivier Vandecasteele, die vorig jaar uit een Iraanse gevangenis werd bevrijd, roept op om humanitaire hulpverleners beter te beschermen. Hij doet dat op de Internationale Dag van de Humanitaire Hulp.
Vandecasteele werd in 2022 opgepakt in Iran en na een schijnproces veroordeeld tot 40 jaar gevangenisstraf. Een jaar later kon hij worden bevrijd door een gevangenenruil.
De humanitaire hulpverlener is ook de oprichter van Protect Humanitarians. Samen met de organisaties Legal Aid Worldwide en Protect Aid Workers lanceert de organisatie de oproep.
Het geweld tegen humanitair personeel is nog nooit zo groot geweest, schrijven ze. 2023 was het dodelijkste jaar voor hulpverleners, toen in totaal 595 mensen het slachtoffer werden van aanvallen en er 280 om het leven kwamen. In 95 procent van de gevallen ging het om incidenten waarbij lokaal personeel betrokken was.
De drie organisaties vragen om meer inspanningen. Zo vragen ze om gratis rechtshulp voor getroffen humanitaire personeel en hun families. Ze willen ook meer investeringen in personeelsomkadering en geestelijke gezondheidszorg, zoals traumatherapie voor overlevenden.
"Plaats slachtoffers en overlevenden van aanvallen in de voorste gelederen van de belangenbehartiging", vragen ze. "Hun ervaringen kunnen als leidraad dienen voor de ontwikkeling van meer ondersteunende strategieën."
> Bijna 2.000 aanvallen op Oekraïense gezondheidscentea sinds start oorlog
Laatste reacties
Marc DE MEULEMEESTER
19 augustus 2024Tja : universeel probleem voor dokters , pompiers , ambulanciers , flikken op het ( slag)veld !
Voor het ogenblik is het toch gevaarlijkst bij het meest morele leger ter wereld in de Gaza !