Het transitieplan van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) is al goed opgeschoten. Dat verklaarde Inge Neven, verantwoordelijke voor de aanpak van Covid-19 in het Brussels Gewest. De GGC houdt extra capaciteit achter de hand voor een eventuele heropflakkering en is een proefproject gestart in vijf apotheken waar vaccins kunnen worden toegediend.
Het transitieplan voorziet een geleidelijke afbouw van de vaccinatie- en testcentra. In mei zullen enkel nog drie centra actief zijn, in Vorst, Molenbeek en Pacheco. Daarnaast worden nog twee centra achter de hand gehouden voor een eventuele heropflakkering, eventueel met behoud van een beperkte capaciteit. In april blijven daarnaast nog 8 antennes actief, die geleidelijk zullen sluiten.
"Met het transitieplan bereiden we ons voor op toekomstige scenario's in de herfst, gaande van het einde van de pandemie tot een mogelijke heropflakkering", stelde Inge Neven.
Ze benadrukte dat de GGC blijft inzetten op de woonzorgcentra, de 55-plussers, de armere wijken en de personen die met kwetsbare personen in contact komen. Daarbij spelen de huisartsen, de huizen van gezondheid en de apotheken een belangrijke rol.
Wat de apotheken betreft, is op 16 maart het pilootproject Vacci-Pharma opgestart, waarbij in vijf apotheken in Anderlecht, Oudergem, Ganshoren, Molenbeek en Sint-Gillis vaccins worden toegediend. Apotheken kunnen sinds een wetswijziging van 11 maart vaccineren, wat volgens Neven erg belangrijk is voor Brussel, omdat de apotheker vaak als vertrouwenspersoon optreedt bij gebrek aan een vaste huisarts.
Het gaat om het eerste Belgische pilootproject voor vaccinatie door apothekers. Het loopt in samenwerking met De Apothekersvereniging van Brussel (UPB-AVB). "Vaccinatie blijft een belangrijk hulpmiddel in de strijd tegen Covid-19: na 3 doses dalen de risico's op een ziekenhuisopname sterk. Om een duurzaam vaccinatie-aanbod te kunnen garanderen, integreren we steeds meer activiteiten in de eerstelijnszorg, en dit terwijl we enkele grote centra openhouden. Dankzij hun vertrouwensband met hun patiënten, spelen de apothekers een sleutelrol in de lokale vaccinatie-initiatieven en zijn ze dus van groot belang voor het succes van de Brusselse vaccinatiecampagne", zegt Inge Neven.
Het systeem zal gedurende een maand getest worden en na evaluatie eventueel verder uitgerold worden. Een afspraak kan gemaakt worden via Doctena of Bru-Vax.
Tegelijkertijd blijft het project Pharma-on-tour, waarbij een externe arts vaccins toedient in een apotheek, lopen in de andere partnerapotheken in het Gewest.