Een gecontroleerde, gerandomiseerde en dubbelblinde klinische studie heeft de beschermingsduur van twee commerciële zonnecrèmes bestudeerd met een verschillende SPF, over een periode van 8 uur.
Ze werd uitgevoerd in een simulatie van reële omstandigheden waaraan de producten worden blootgesteld wanneer ze aangebracht worden op de huid. Uit de resultaten blijkt een afname met 15 à 40% van de zonnebescherming (SPF) 8 uur na het aanbrengen bij de deelnemers uit de twee groepen. Acht uur na het aanbrengen hadden de testzones met 2mg zonnebescherming met een SPF 70 per cm2 nog een gemiddelde SPF boven de 64, terwijl die met 1mg zonnebescherming met SPF 70 per cm2 nog een gemiddelde SPF hadden van 26. De gemiddelde beschermingswaarden van de zonnebescherming met SPF 15 bedroegen 13 (testzones met 2mg per cm2) en 7 (testzones met 1mg per cm2).
De auteurs konden hieruit besluiten dat de zonnecrèmes die momenteel op de markt zijn zelfs na het zwemmen of fysieke inspanningen doeltreffend blijven. Ze beschermen dus langer dan de doorgaans aanbevolen periode van twee uur.