Op de Advanced Technologies and Treatments for Diabetes conference onlangs in Parijs waren 2.645 specialisten aanwezig die geïnteresseerd zijn in de toepassing van nieuwe technieken bij de behandeling van diabetes. De Specialist vat enkele concrete voorbeelden samen.
Op de Advanced Technologies and Treatments for Diabetes conference onlangs in Parijs waren 2.645 specialisten aanwezig die geïnteresseerd zijn in de toepassing van nieuwe technieken bij de behandeling van diabetes. Er was natuurlijk heel wat te doen over geslotenlussystemen, waarmee diabetespatiënten hun glykemie continu kunnen volgen en waarbij de insulinedoses automatisch worden aangepast. Die systemen zijn er zeer sterk op vooruitgegaan en worden stilaan een haalbare kaart voor type 1-diabetici. Alle elementen van de keten zijn verbeterd, van de sensoren tot de algoritmes die de vereiste insulinerespons berekenen. Enkele concrete voorbeelden.
1. CGM is betrouwbaar
De vzw T1D Exchange heeft de resultaten van de REPLACE-BG-studie gepresenteerd. De studie werd uitgevoerd bij 226 volwassenen met type 1-diabetes die allen het systeem voor continue glucosemonitoring (CGM) G4 van Dexcom hebben gekregen en vervolgens in twee behandelingsgroepen werden ingedeeld. De patiënten van de eerste groep bepaalden hun insulinedoses enkel en alleen op grond van het CGM-resultaat (n=149). De patiënten van de tweede groep controleerden het resultaat van de CGM eerst met een klassieke glykemiebepaling. Na een follow-up van 6 maanden waren het percentage van de tijd die werd doorgebracht binnen de streefwaarden (70-180mg/dl) (van de grootteorde van 63%-65%) en het aantal episoden van ernstige hypoglykemie vergelijkbaar in de 2 groepen. De auteurs concludeerden dan ook dat toediening van insuline gebaseerd op het resultaat van de CGM veilig en doeltreffend is. Volgens Dana Ball, die T1D Exchange leidt, “is de studie een belangrijke stap naar het opheffen van de regelgevende barrières tegen automatische toediening van insuline bij type 1-diabetespatiënten.”
2. Niet-invasieve metingen aan het oor
De firma Integrity Applications heeft de laatste versie van haar GlucoTrak gepresenteerd. GlucoTrak is een systeem voor niet-invasieve monitoring van de glykemie aan de oorlel. Het algoritme compenseert voor het feit dat het glucosegehalte in de weefsels trager stijgt bij de postprandiale excursies van de glykemie, wat de precisie van de metingen verbetert. De PARD van de GlucoTrack is 8,2%, wat minstens even goed is als die van de toestellen voor CGM die in de handel te verkrijgen zijn, schrijven de auteurs.
3. Langer binnen de streefwaarden
Insulet, fabrikant van de Omnipod-lijn van insulinepompen zonder infuuslijn, heeft gegevens gepresenteerd over zijn geslotenlussysteem, een hybride systeem dat de naam OmniPod Horizon draagt. De studie werd uitgevoerd bij 24 patiënten gedurende 36 uur. De auteurs hebben een gewijzigde versie van Omnipod, een Dexcom CGM-sensor en het op maat geschreven voorspellende controlealgoritme van Insulet getest. Bij gebruik van dat systeem was de totale tijd van episoden van hypoglykemie lager dan voor de studie. De glykemie lag 69% van de tijd binnen de streefwaarden en ’s nachts zelfs 90% van de tijd.
4. De techniek democratiseren
De firma Nemaura Medical heeft haar SugarBEAT, een wegwerp-CGM-pleister zonder naald, gepresenteerd. De pleister is nog in ontwikkeling, heeft een dikte van ongeveer 1 millimeter en maakt gebruik van een elektronische miniatuursensor. De sensor meet de glykemie en geeft die waarden via Bluetooth door naar een smartphoneapp. Volgend jaar al zou de pleister kunnen worden aangeboden tegen een “concurrentiële” prijs.
5. Een subcutane elektrode ...
De miniatuurelektrode van Senseonics, die wordt gedistribueerd door Roche Diagnostics, meet het glucosegehalte in het interstitiële vocht gedurende een periode gaande tot zes maanden. In tegenstelling tot de gewone elektroden wordt de elektrode van Senseonics subcutaan in de arm ingeplant.
Het glucosegehalte wordt niet gemeten met een chemische methode maar met een elektroluminescente diode en een polymeer dat reageert met glucose in het interstitiële vocht. De metingen worden continu uitgevoerd en de resultaten worden doorgegeven naar een zendertje, dat op het huidoppervlak wordt gekleefd en de resultaten autonoom, zonder enige tussenkomst van de gebruiker naar een smartphone stuurt.
Subcutane inplanting van de elektrode biedt voordelen ten opzichte van pleisters (geen allergie; de zender wordt vastgemaakt met een lichte, weinig allergene lijm die lijkt op de lijm van post-its en die dus kan worden verwijderd en vervangen naargelang van de omstandigheden, bijvoorbeeld bij het douchen). De meetmethode blijkt zeer precies te zijn, vooral in situaties van extreme of veranderende glykemie.
Mogelijk wordt het toestel over enkele maanden al in ons land ter beschikking gesteld. België heeft ook eerder dan onze Europese buren beslist om de de FreeStyle-glucometer van Abbott terug te betalen.
6. Of een elektrode die op de huid wordt gekleefd …
Roche heeft zijn eerste CGM Accu-Chek®Insight-systeem gepresenteerd. Dat zal volgend jaar ter beschikking worden gesteld in meerdere landen. De elektrode wordt aangebracht als een pleister en niet onderhuids.
Maar dat is nog niet alles …
Roche heeft zijn partnerschap met het mySugr-platform, de webversie van het klassieke diabetesdagboekje, uitgebreid. De gebruikers die ingeschreven zijn op mySugr, kunnen hun glykemiewaarden automatisch downloaden van de nieuwe generatie Accu-Chek-glucometers. De patiënt kan de gegevens ook gemakkelijker delen met de gezondheidswerkers en het verplegend personeel.