Nieuwe ademtest detecteert griep

Uitwendige opsporing van ziekten door afname van ademstalen, is een beloftevol en experimenteel domein. Onderzoekers aan de Universiteit van Texas te Arlington hebben een apparaat ontworpen dat tekenen van besmetting van een griepontsteking zou opsporen.

Het apparaat heeft veel weg van een alcoholtest maar in plaats van het alcoholgehalte in uitgeademde lucht te testen, zondert het apparaat biomarkers af die de aan- of afwezigheid van griep aanduiden. Bovendien geeft het aan of het om griep gaat of een banale verkoudheid. 

Sneller reageren

De bedoeling is dat de patiënt zich beter en vlugger kan verzorgen om zo complicaties te vermijden. Griepepidemieën zijn zorgwekkend vanwege de voortdurende mutaties van het virus en de verschijning van nieuwe bronnen. Vroegtijdige opsporing van de eerste symptomen is zonder twijfel een efficiënte manier om een verdere uitbreiding van dergelijke epidemieën te vermijden. De klassieke opsporingsmethoden duren lang en zijn té duur.

Personen die aangetast zijn door het griepvirus ontwikkelen een vluchtig mengsel van organische verbindingen en stikstofoxide (of stikstofmonoxide) in hun adem vanwege de ontsteking in hun longen. En dat is net wat het gloednieuwe apparaat, op punt gesteld door Professor Perena Gouma en haar team, opspoort.

Toepassing in andere domeinen?

De productie van de kleine ademtest is goedkoop en kan makkelijk verkocht worden in de apotheken. De test bevat 3 sensoren die isopreen, ammoniak en stikstofoxide opsporen. Momenteel wordt hij getest als prototype, de verdere ontwikkeling op punt gesteld.

De onderzoekers hopen dat deze technologie kan uitgebreid worden om andere ziekten op te sporen. Het zou voldoende zijn om de sensoren te vervangen in functie van de gezochte aandoeningen om duidelijke kenmerken van andere, veel ernstigere virale ziekten te kunnen opsporen zoals bijvoorbeeld het Ebola virus. 

Wordt dus vervolgd …

> Novel Isoprene Sensor for a Flu Breath Monitor - Sensors

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.