Eén op de drie migrainepatiënten voelt zich schuldig over ziekte

Eén op de drie Belgen met migraine voelt zich schuldig over de impact van zijn ziekte op zijn omgeving. Dat blijkt uit een onderzoek dat werd uitgevoerd bij 1.000 migrainelijders in het kader van de Week van de Migraine. Die sensibiliseringsweek loopt van 14 tot 19 mei. Eén op de vijf Belgen heeft gedurende zijn leven last van migraine. De ziekte komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Volgens een onderzoek uitgevoerd in opdracht van GSK Consumer Healthcare geeft 1 op de 3 migrainelijders aan noodgedwongen activiteiten te moeten afzeggen omwille van migraine. Van deze groep voelen veel (40 tot 60 pct) migrainepatiënten zich daarover schuldig, ongeacht of het nu om professionele of privéactiviteiten gaat.

"Migraine is een ziekte met een flinke impact op het sociaal leven van de patiënt", zegt Jan Versijpt, neuroloog van het UZ Brussel. "Los van de effecten van de ziekte, die zich door plotse aanvallen van hoofdpijn en misselijkheid laten voelen, voelt een migrainepatiënt zich systematisch schuldig, omdat hij zowel sociale verbintenissen als professionele verplichtingen mist."

Een grote meerderheid van patiënten die wekelijks te kampen krijgen met migraineaanvallen geeft aan dat de ziekte doorweegt op de levenskwaliteit. Zo vindt meer dan de helft (51 pct) dat zijn of haar liefdes- en seksleven eronder lijdt. Van de ouders heeft bijna 40 pct het gevoel tekort te schieten als ouder. En 40 pct vindt dat wekelijkse migraineaanvallen carrièremogelijkheden beïnvloeden. Dat de ziekte onzichtbaar is, zorgt voor meer onbegrip. Iets meer dan een derde van de migrainelijders zou graag hebben dat de omgeving meer begrip opbrengt.

In de apotheken zullen in de Week van de Migraine van 14 tot 19 mei naast de campagneposters, ook informatiebrochures over migraine liggen, en migrainedagboeken. "In de apotheek zien we heel vaak mensen met hoofdpijnklachten, dus ook migrainepatiënten", zegt Lieven Zwaenepoel, woordvoerder van de Algemene Pharmaceutische Bond. "We zijn vaak het eerste aanspreekpunt voor hen. Daarom doen we ook mee met deze jaarlijkse campagne: zo kunnen we ook deze chronische aandoening bespreekbaar maken en patiënten gericht doorverwijzen."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Ben LANSBERGEN

    15 mei 2018

    Ervaring telt in het leven. Een van de redenen van migraine kan zijn een blokkage in de kopgewrichten.
    Eenvoudige test: goed rechtopzittende patient met kin- in. (Zie egypthian move...)
    Dan kin naar de borst brengen en de patient naar extreem links en rechts roteren en vergelijk de bewegingsuitslag links en rechts.
    Is er een belangrijk verschil dan moet de toch eens onderzocht worden door een arts manuele geneeskunde. Zo kun je misschien een belangrijke trigger uitschakelen.