Diabetes behandelen met een smartphone en genetisch gewijzigde cellen?

Een smartphone, genetische gewijzigde cellen en rood licht zouden in de toekomst kunnen volstaan om insuline te produceren. Dat blijkt uit een studie van een Chinees onderzoeksteam op muizen. 

Het onderzoeksteam slaagde er in om via een smartphone insuline te produceren door levende cellen die ingeplant werden bij muizen. De cellen werden genetisch gemanipuleerd om insuline aan te maken wanneer ze opgelicht worden door rood licht met een bepaalde frequentie. 

Jiawei Shao en zijn team creëerden cellen die in staat zijn om insuline te produceren wanneer ze opgelicht worden door rood licht met dezelfde golflengte van licht dat gebruikt wordt voor therapeutische doeleinden en ook in infrarode sauna’s.

De techniek, optogenetica genaamd, is een biologische techniek waarbij licht wordt gebruikt om invloed uit te oefenen op cellen in levend materiaal. 

De onderzoekers brachten de cellen in via een capsule van biocompatibele hydrogel met rode draadloze lichtuitstralende dioden (LED) die geactiveerd kunnen worden door een extern elektromagnetisch veld.

Door de subcutane implantatie van de capsules bij de muizen konden Shao et al vanop een afstand dosissen insuline toedienen via een smartphone-app die ze ook zelf ontwikkelden. 

In een klein proefproject koppelden de onderzoekers het systeem aan een Bluetooth glucometer. De retroactie ‘loops’ die zo tot stand kwamen tussen de therapeutische cellen en de diagnostische tool, zorgden ervoor dat de glycemiegehaltes van de muizen stabiel bleven over een periode van verschillende weken.

Referentie:
Jiawei Shao, et al. Smartphone-controlled optogenetically engineered cells enable semiautomatic glucose homeostasis in diabetic mice. Science Translational Medicine 2017;9, Issue 387 (Abstract: http://stm.sciencemag.org/content/9/387/eaal2298).

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.