De kans op een mpox-infectie, vroeger ook apenpokken genoemd, in ons land blijft momenteel zeer laag. Dat meldt de Risk Management Group, die wordt voorgezeten door de FOD Volksgezondheid, dinsdag. Voor reizigers naar bepaalde Afrikaanse landen is het risico op infectie bij nauw fysiek contact wel hoog, klinkt het.
Er is momenteel in Centraal- en Zuidelijk Afrika een toename van de mpox-uitbraak veroorzaakt door de nieuwe variant Ib. Sinds het begin van het jaar tot 9 augustus zijn er op het Afrikaanse continent 14.719 verdachte en 2.822 bevestigde gevallen van mpox gemeld, waaronder 517 sterfgevallen. In Europa is er momenteel een eerste geval van mpox clade Ib gedetecteerd in Zweden.
Door de toenemende verspreiding in Afrika en het potentiële risico voor Europa, wil de RMG de surveillance van het virus versterken. Daarvoor worden de aanbevelingen van de Risk Assessment Group (RAG) gevolgd. Die beoordeelde verschillende bevolkingscategorieën en concludeerde dat de kans op infectie voor de algemene bevolking momenteel "zeer laag" is.
Voor reizigers die naar getroffen landen reizen en er nauw fysiek contact hebben gehad met mensen uit getroffen gemeenschappen, is er wel een hoge kans op infectie, waarschuwen de RAG en de RMG. Bij eventuele besmettingen blijft de impact van de infectie nog wel steeds laag, klinkt het verder.
"Gezien de beperkte impact van de ziekte en het lage risico voor de algemene bevolking, is algemene vaccinatie niet aan de orde", aldus de RMG. Die stipt aan dat er momenteel ook geen aanwijzingen zijn dat de bestaande vaccins niet zouden werken tegen de nieuwe variant van het virus.
"De NITAG-groep binnen de Hoge Gezondheidsraad buigt zich over de mogelijkheid van gerichte vaccinatie van specifieke risicogroepen rekening houdende met de wetenschappelijke inzichten en de voor- en nadelen. In geval van een lokale uitbraak in België is secundaire vaccinatie mogelijk dankzij een strategische vaccinvoorraad", klinkt het voorts.
Na uitbraken van mpox in de Democratische Republiek Congo en verschillende buurlanden, riep de WHO vorige week de internationale medische noodtoestand uit. De WHO erkent het risico dat mpox zich na de uitbraken in 2022 opnieuw internationaal kan verspreiden en een gezondheidsrisico kan vormen voor verschillende landen.
Mpox is een virale infectie veroorzaakt door het mpoxvirus, dat huiduitslag en griepachtige symptomen veroorzaakt. De ziekte is meestal mild en geneest binnen enkele weken. Het risico op een ernstig verloop van de ziekte is hoger bij personen met een verzwakt immuunsysteem. De ziekte wordt voornamelijk overgedragen door nauw fysiek contact met een geïnfecteerd persoon, zoals bij seksueel of huid op huidcontact.
Wie symptomen van de ziekte heeft of denkt in contact te zijn geweest met een geïnfecteerd persoon, isoleert zichzelf best onmiddellijk bij zich thuis en neemt telefonisch contact op met de huisarts. Het zorgpersoneel krijgt de komende dagen ook nieuwe richtlijnen om met de nieuwe variant van het virus om te gaan.