De Hoge Gezondheidsraad (HGR) raadt zestigplussers die tot een risicogroep behoren, maar ook gezonde personen ouder dan 75 jaar, aan zich te laten vaccineren tegen RSV, een luchtweginfectie die doorgaans vooral jonge kinderen treft.
In een nieuw advies raadt de Hoge Gezondheidsraad alle personen ouder dan 75 aan zich te laten vaccineren tegen RSV, zeker als ze een risicofactor hebben of om andere redenen kwetsbaar zijn. Risicofactoren zijn het hebben van een chronische (long)ziekte of immuunstoornis, een BMI hoger dan 40 (morbide obesitas), roken, of het hebben van diabetes of hart- en vaatziekten. De Raad adviseert bovendien vaccinatie aan voor 60-plussers die minstens één risicofactor hebben.
Voor de coronapandemie werd meer dan 80 procent van de positieve RSV-tests geregistreerd bij kinderen jonger dan twee jaar. Het aandeel bij 65-plussers stijgt echter, al is het onduidelijk of dat komt door nieuwe testmethodes of omdat het aantal besmettingen bij ouderen echt toeneemt. In de winter van 2022 en 2023 werden zo'n 1.100 Belgen ouder dan 65 opgenomen in het ziekenhuis met RSV. Ook voor ouderen kan de ziekte ernstige gevolgen hebben, zoals longontsteking en zelfs overlijden.
Sinds kort wordt het preventieve RSV-medicijn Beyfortus voor baby's terugbetaald. Vanaf januari 2025 wordt een terugbetaling ingevoerd voor zwangere vrouwen die tijdens het RSV-seizoen bevallen. Voor ouderen bestaan er ook vaccins, maar die worden niet terugbetaald: Arexvy van GSK en Abrysvo van Pfizer. Een enkele dosis toegediend in september of oktober biedt minstens twee seizoenen bescherming, aldus de Raad. Zonder terugbetaling blijft de kostprijs echter bijzonder hoog: respectievelijk 206 en 185 euro.
In een eerder advies van de Raad van september vorig jaar was nog geen sprake van RSV-vaccinatie voor alle 75-plussers. Het Vlaams Onafhankelijk Zorgnetwerk (Vlozo), de koepel van private woonzorgcentra, drong recent echter wel aan op een terugbetaling van het vaccin voor ouderen.