Farmabedrijf GSK zal over 10 jaar 1 miljard pond (zowat 1,165 miljard euro) investeren in onderzoek en ontwikkeling, om infectieziekten in lage-inkomenslanden een stap voor te zijn. Dat meldt GSK, met het hoofdkantoor van de vaccindivisie in Waver.
De nieuwe investeringen moeten onderzoek en ontwikkeling versnellen met betrekking tot infectieziekten die een disproportionele impact hebben op landen met lagere inkomens. Het onderzoek is toegespitst op nieuwe en disruptieve vaccins en geneesmiddelen om infectieziekten te voorkomen en genezen. Het gaat om onder andere malaria, tuberculose, hiv, verwaarloosde tropische ziekten en antimicrobiële resistentie. Die ziekten vertegenwoordigen volgens GSK meer dan 60 procent van de ziektelast in vele lage-inkomenslanden.
Het farmabedrijf richtte naar eigen zeggen specifieke, niet-commerciële eenheden op waarvan het succes enkel wordt gemeten aan de gezondheidsimpact. "Het model is ontworpen om de preventie en behandeling van infectieziekten als prioriteit te stellen in lage-inkomenslanden, waar de wetenschap van het bedrijf een impact kan hebben op de gezondheid van miljoenen in ziektegebieden met weinig vooruitzichten op een commerciële rendement op investering", aldus GSK.
Het farmabedrijf zegt aan meer dan 30 potentiële nieuwe vaccins en geneesmiddelen te werken, tegen 13 infectieziekten "waaraan bijzonder veel mensen lijden."
Thomas Breuer, directeur bij GSK voor globale gezondheid, deed de aankondiging op een top in Kigali over malaria en verwaarloosde tropische ziekten. Het farmabedrijf kondigde daar ook aan om albendazole te leveren tot lymfatische filariasis is uitgeroeid en de productie van het adjuvant voor het malariavaccin RTS,S te verdubbelen.
Voor de GSK-vestigingen in ons land is er geen impact op de tewerkstelling door de investering, zo is vernomen bij het bedrijf. Wel gebeurt de productie van het adjuvant voor het malariavaccin in België, klinkt het.
GSK stelt zichzelf de ambitie om de komende tien jaar een positieve invloed te hebben op de gezondheid van meer dan 2,5 miljard mensen.