"Evaluatie eendagsverzuim linken aan algemeen kortverzuim" (Vandenbroucke)

Steven Coenegrachts interpelleerde minister Vandenbroucke (Vooruit) in de Kamer over de afschaffing van het verplichte ziekenbriefje voor werknemers die slechts één dag ziek zijn. Dat naar aanleiding van het stijgende aantal eendagszieken.

Als aanloop schetste het liberale parlementslid nog eens de bedoeling van de maatregel:  dokters meer tijd gunnen om zich bezig te houden met patiënten met andere noden,  het ziekteverzuim terugdringen en een administratieve vereenvoudiging voor de bedrijven.

"Maar wat tonen de cijfers? In bedrijven met 50 werknemers of meer is het aantal eendagszieken met meer dan 67% gestegen."

Het parlementslid ging verder met enkele tot de verbeelding sprekende voorbeelden van misbruiken: "Ook al maken de meeste werknemers geen misbruik van de regeling, wij kennen allemaal verhalen van mensen die het spijtig vonden dat het concert van Taylor Swift afgelast was, aangezien ze zich al ziek gemeld hadden voor de dag erna. Het feit is dat de werkgevers steen en been klagen. VOKA Limburg bevroeg zijn leden en 42 % ziet meer afwezigheden van één dag. Dat maakt de organisatie op de werkvloer natuurlijk moeilijker. Dat zorgt ervoor dat het andere personeel moet inspringen en het zorgt voor extra werkdruk op de werkvloer."

Vervolgens richtte Coenegrachts zich tot de minister: "Elke werkplek is anders. De vraag is dus of die one-size-fits-alloplossing nog altijd een goed idee is? Is het geen tijd die te evalueren en desgevallend bij te sturen?"

Evaluatie nodig

De minister gaf in zijn antwoord aan dat een evaluatie zich opdringt, maar de tijd is er nog niet rijp voor: "Tot nu toe laten alle rapporten zien dat het aantal afwezigheden voor één dag toeneemt, maar het algemene kortverzuim niet, integendeel. Dat is tot nu toe de indicatie. Dat is ook logisch. Als iemand naar een huisarts stapt voor iets van misschien één dag, schrijft de huisarts drie tot vier dagen of zelfs een week voor, uit voorzichtigheid. Ik verwijt hem dat niet. Het blijft dus nog altijd mijn mening dat men best niet voor een dag ziekte bij de huisarts moet gaan."

Algemeen kortverzuim

"Hoe dan ook, wij zullen het systeem evalueren. Maar laten wij dan kijken naar alle cijfers. Het meest relevante cijfer is het algemene kortverzuim. Ik heb nog geen rapport gezien waaruit blijkt dat dat zou toenemen. Na een ernstige evaluatie zullen we misschien moeten besluiten dat we die maatregel veeleer moeten uitbreiden en versterken dan af te bouwen. Laten we dat eens objectief bekijken."

Steven Coenegrachts (Open Vld) drong er in zijn repliek op aan dat een objectieve analyse moet verlopen samen met de werkgevers, degenen die het werk op de werkvloer organiseren, de huisartsen en de werknemers. "Zoe krijgen we inzicht in de nadelen. Het systeem biedt veel voordelen, maar doet tegelijk de werkdruk toenemen. Het systeem mag er niet toe leiden dat wie wel werkt, extra belast wordt en op termijn uitvalt. Dat heeft geen zin."

Hij kijkt uit naar het evaluatierapport.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.