Virtuele patiënt om jonge artsen op te leiden

Franse onderzoekers van het Centre national de la recherche scientifique (CNRS) ontwikkelden een ‘serious game’ om artsen op te leiden voor consultaties. Bij die ersatz-consultatie moet de student interageren met een avatar met symptomen en een AI-systeem bij het aangeven van antwoorden.

Steeds meer onderzoekers pogen om tussen te komen in het hart van de arts-patiëntrelatie om die relatie te optimaliseren. Onderzoeker Pierre Zweigenbaum en zijn team van het Laboratoire d’informatique pour la mécanique et les sciences de l’ingénieur (Limsi) van het CNRS in Orsay verdiepten zich in de dynamiek arts-patiënt en ontwikkelden een 'serious game'. Met die simulator willen ze “studenten op een ludieke manier leren hoe een consultatie te houden met een patiënt”, zo zegt Zweigenbaum op CNRS-journal, een informatiesite voor het grote publiek.

Hoe verloopt de training concreet? Wanneer de arts in opleiding -via een klavier- een vraag stelt aan de virtuele patiënt dan wordt die vraag geanalyseerd door een dialoogsysteem in de gegeven context en volgt er een antwoord. Dat antwoord wordt oraal meegedeeld via een vocaal synthesesysteem (Voxygen) met stem/lipanimatie van de avatar (Interaction Healthcare). Na het consult kan de student een behandeling voorschrijven en geneesmiddeleninteracties verifiëren (Vidal). Het project wordt gesteund door de expertise van het CHU van Angers, een pionier op het vlak van simulatie in de reanimatie en de anesthesiologie.

Voorlopig wordt er gewerkt met drie klinische gevallen (anesthesiologie, longziekten en cardiologie).

Een van de doelstellingen van het project is het verbeteren van de sociale vaardigheden van de arts bij de anamnese. Voor onderzoeker Pierre Zweigenbaum, gaat het om meer dan technologie. “De artificiële intelligentie maakt het mogelijk om de relatie tussen arts en patiënt te vatten en om zich aan te passen aan het vocabularium van de geneeskunde en aan de verschillen in woordenschat tussen arts en patiënt.”

Dat laatste kon Pierre Zweigenbaum vaststellen bij zijn werk bij het Franse geneesmiddelenagentschap en meer bepaald zijn analyse van medische forums op het internet. “De taal die patiënten gebruiken op het internet is totaal anders. Zo hebben geneesmiddelen bijvoorbeeld bijnamen.”

Een beter begrip tussen artsen en patiënten kan alleen maar leiden tot de optimalisering van de zorg…

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.