Tool voor de follow-up van contracties op afstand getest in twee Belgische kraamafdelingen

Het Ziekenhuis Oost Limburg (ZOL) en het CHR de Liège nemen deel aan een klinische studie naar de ontwikkeling van een draagbare prenatale tool voor de foetale follow-up op afstand en het opsporen van eventuele vroegtijdige contracties.

Bloomlife is een startup van een Luikenaar die in de Verenigde Staten woont. Julien Penders, Co-Founder & CEO van Bloomlife, is ingenieur informatica.

Het belang van de oplossing is dubbel meent Penders: “We stellen connected objects ter beschikking van vrouwen, tools die antwoorden op vragen en beantwoorden aan noden van aanstaande mama’s en die tegelijkertijd nieuwe, objectieve en kwantitatieve gegevens leveren aan artsen. Die gegevens kunnen op termijn het aantal verwikkelingen doen dalen van zwangerschappen en bevallingen.”

Het begon allemaal in de VS. “In maart 2017 lanceerden we ons eerst product voor het groot publiek, meer bepaald voor de tracking van weeën. Niet minder dan 1.500 vrouwen maakten er gebruik van.”

Europese test  

In Europa en dus ook in België bevindt het product zich nog in een testfase en is het nog niet verkrijgbaar in de handel. “In 2018 starten we met een klinische studie in diverse sites voor de validatie van onze artificiële intelligentie-algoritmen voor de opsporing van de arbeid. Als die gevalideerd zijn, dan overwegen we de mogelijkheid dat de technologie deel uitmaakt van de medische follow-up van zwangere vrouwen en op termijn ook de terugbetaling ervan." De klinische studie wordt in België uitgevoerd bij 1.000 mama’s. “Momenteel werken we samen met twee ziekenhuizen, het CHR de Liège en het Ziekenhuis Oost Limburg in Genk.” 

Het standpunt van het medisch korps

Artsen zijn hoe langer hoe meer overtuigd, meent Julien Penders. “Eerlijk gezegd hebben we soms te maken met een eerste, aarzelende reactie van bepaalde artsen die niet meteen te vinden zijn voor het ter beschikking stellen van monitoringtechnologie voor aanstaande mama’s. Maar van zodra ze realiseren hoe groot het potentieel is van de technologie en de rol ervan bij het reduceren van bepaalde problemen, dan zijn ze wel enthousiast en bereid tot samenwerking.”

In het CHR de Liège is dr. Chantraine klaar voor de klinische testen. “De patiënten zijn er en binnen een aantal maanden zullen we conclusies kunnen trekken. Begin 2018 zullen zowat negentig patiënten van het ziekenhuis deelnemen aan de klinische studie."

Beide ziekenhuizen namen de tijd om het project te integreren in hun werk, zo zegt Julien Penders. “Wij werken met het ZOL al sinds de oprichting van Bloomlife in 2014. Dr. Gyselaers, diensthoofd Gynaecologie, volgt ons sinds het prilste begin. En het contact met Luik dateert al van 2013 toen ik het met professor Foidart en zijn team had over het bedrijf voordat het opgericht werd. Ik ben blij terug in Luik te zijn en te kunnen samenwerken met dr. Chantraine.”

Nu is het woord aan de vele Belgische mama’s die gebruik zullen kunnen maken van deze nieuwe tool...

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.