Dankzij interactieve medische hulpmiddelen biedt het bedrijf Axinesis oplossingen voor neurologische revalidatie bij kinderen en volwassenen met een motorische handicap van de bovenste ledematen.
"Het is allemaal begonnen met een ontmoeting met prof. Lejeune, die me vertelde dat er voor patiënten met een hersenletsel wel revalidatie voor de onderste ledematen bestond, maar niet voor de bovenste ledematen". Dat brengt Julien Sapin, CTO van het Waverse bedrijf Axinesis, op een idee. Hij zal het ontwikkelen en optimaliseren vanuit een spin-off van de UCL. "We werken aan de neurologische revalidatie van kinderen en volwassenen met een motorische handicap van de bovenste ledematen dankzij interactieve geassisteerde medische hulpmiddelen." Met een duidelijk doel: "We willen dat de patiënten zo snel mogelijk autonoom naar huis kunnen terugkeren. Onze aanpak is uiterst praktisch. Uiteraard vervangen we de therapeut niet."
Het eerste product dat Axinesis ontwikkeld heeft, de 'REAplan', is een innovatief gerobotiseerd medisch hulpmiddel dat patiënten die een CVA hebben gehad in staat stelt hun arm te bewegen, maar dat ook geschikt is om kinderen en adolescenten met hersenverlamming te behandelen.
"Dit is een ludieke therapie, waarbij vermoeidheid van de patiënt de enige limiet is. Ons product speelt in op een precieze behoefte op het vlak van intensieve en functionele revalidatie. De robot wordt niet moe, wat intensieve revalidatie mogelijk maakt. We halen 750 bewegingen per kwartier. We ontwikkelen ook therapeutische videospelletjes om tegemoet te komen aan verschillende klinische behoeften: complexe taken, ritmische oefeningen, aanwijstaken enzovoort." Dit medische hulpmiddel is het resultaat van verschillende jaren onderzoek. Nu werkt Axinesis samen met tal van academische instellingen (Saint-Luc, Godinne, Dinant enz.) aan het thema robotica of augmented reality, op het domein van neurologische revalidatie, en op andere onderzoeksprojecten voor de ontwikkeling van toekomstige technologieën, om patiënten met een hersenletsel beter te kunnen behandelen. De technologie zou zelfs senioren kunnen helpen om fit te blijven. "Het klopt inderdaad dat onze benadering en ons denkspoor ook nuttig kunnen zijn in de geriatrie. In elk geval kan de robot bepalen of iemand al dan niet zijn hulp nodig heeft." Deze wereld gaat nu open voor dit bedrijf: "We werken onder andere samen met Frankrijk, en in Montréal met de Chaire de Recherche en Génie de la Réadaptation Pédiatrique (onderzoeksleerstoel over technologie voor pediatrische revalidatie)."