Onderzoek monitort mentale gezondheid van jongeren via mobiele technologie

De KU Leuven is maandag bij 2.000 jongeren van 12, 14 en 16 jaar uit 22 scholen verspreid over heel Vlaanderen gestart met een langetermijnonderzoek naar hun psychologisch welbevinden en de evolutie daarvan doorheen de tijd. Bedoeling is onder meer na te gaan welke mechanismen een invloed hebben op de geestelijke gezondheid.

Een op de vier mensen krijgt vroeg of laat te kampen met geestelijke gezondheidsproblemen. Omdat bij ruim drie op de vier die problemen ontstaan tijdens de adolescentie willen de Leuvense onderzoekers onder leiding van Inez Germeys een beter inzicht krijgen in hun leefwereld. 

Het onderzoek start met een testmoment in de klas waarin de jongeren ondervraagd worden over mogelijke klachten en getest op hun sociale capaciteiten. Daarna krijgen ze een week lang een smartphone en 'activity tracker' mee naar huis. Op de smartphone moeten ze in de loop van de week een aantal keren vragen beantwoorden.

Bedoeling is op termijn te weten te komen welke jongeren geestelijke gezondheidsproblemen ontwikkelen, hoe de betrokkenen bijvoorbeeld met hun emoties omgaan, hoe goed hun sociaal netwerk was... en wat de wisselwerking tussen al die elementen is. "Voor het eerst zullen we in 'real time' kunnen volgen hoe jongeren zich voelen. Het feit dat ze niet pas achteraf rapporteren over hun ervaringen is één van de grote innovaties van dit onderzoek", aldus Germeys.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.