“Op termijn moet de patiënten toegang hebben tot alle medische documenten over hun gezondheid. Vandaag is dat nog niet mogelijk”, zegt prof. Rombouts, vicevoorzitter van de Orde der artsen.
De afgelopen maanden gaf de Orde der artsen twee belangrijke adviezen over ‘de relatie van de arts met gezondheidsgegevens’. "In een advies van juli 1017 pleit de nationale raad voor een globaal actieplan m.b.t. de permanente beschikbaarheid van gezondheidsgegevens voor het leveren van kwaliteitsvolle zorg en het verbeteren van de relatie tussen de patiënt en de arts.” Professor Jean-Jacques J Rombouts, vicevoorzitter van de Orde der artsen, is zich wel degelijk bewust van het debat. “Mijn persoonlijke mening is genuanceerd en ik geef toe dat de Orde misschien een beetje te ver gaat, te meer omdat er op het terrein moeilijkheden zijn voor bepaalde artsen met bepaalde Riziv-nummers”, aldus de vicevoorzitter van de Orde.
“Ik ben me wel bewust van de evoluties in de samenleving, in de gezondheidszorg, in de geneeskunde en in de verwachtingen van de patiënten, met onder meer de sumehrs. Zelf denk ik dat we evolueren naar een systeem met veel meer mogelijke elektronische uitwisseling. Dat kan alleen met de toestemming van de patiënt die alles moet kunnen lezen wat er in zijn dossier staat.” En dat is voorlopig nog niet mogelijk. “Ik heb het zelf uitgetest op Abrumet en ik kreeg geen toegang tot alle documenten.”
Op termijn zal de patiënt alle medische documenten die hem betreffen kunnen lezen. “Dat kan nu nog niet omdat de verslagen van artsen niet aangepast zijn voor communicatie in real time. De komende maanden en jaren zullen artsen er een gewoonte van maken om medische dossiers te schrijven die sneller ingekeken kunnen worden door de patiënt. Dossiers waarin er geen ruimte meer is voor persoonlijke nota’s of bedenkingen zoals men vandaag nog ziet in sommige dossiers."
Door de evolutie van de gezondheidszorg gaan we de richting uit van een objectief en duidelijk medisch dossier. “Maar het is van het grootste belang, en dat is mijn persoonlijke mening, dat alles in de goede volgorde verloopt. Vandaag zijn er problemen met de rationalisatie en de opleiding van artsen. In de toekomst zullen drie woorden belangrijk zijn: educatie, homogenisering en rationalisatie. De evolutie is niet te stoppen en alle artsen moeten ‘aan boord’ zijn.”
Laatste reacties
Roger BUNNENS
26 oktober 2017Met de digitalisatie van de geneeskunde begon de ontmenselijking van de geneeskunde.
Dr. Roger Bunnens, van 1974 tot 2014 huisarts in Sint-Pieters-Leeuw.
Willem CEUPPENS
24 oktober 2017AANVULLING OP VOORGAANDE (nog drie kant-tekeningen):
(1): Normaal had je vroeger een "zender-medium-ontvanger-communicatie". Heden blijft daarvan dikwijls slechts een "medium-medium-communicatie", want de zender gebruikt het medium (bv "copy-paste") zonder te weten wat er in staat, en de ontvanger ontvangt het medium zonder kennis te nemen van de inhoud...
(2): Ik zou willen een pleidooi houden voor de herwaardering van het vraagteken. Al te dikwijls wordt men verplicht een cijferreeks te produceren, waarbij cijfers onbekend zijn. Men moet dan toch een cijfer invullen (en dus een leugen produceren) of het programma gaat niet meer voort. .. Laat ons dan i.p.v. een cijfer van 0 tot 9, gewoonweg het vraagteken gebruiken (dus een verzameling van 11 elementen voorzien i.p.v. 10 elementen).... Dat zou dan o.a. kunnen voorkomen dat er zoveel inwijkelingen geboren zijn op de eerste januari... waarmee men dan nog bovendien van die vreemde studies wenst uit te voeren...
(3): Interessant ware ook bij elke datum de weekdag zichtbaar te associëren, bv in formaat [2017-10-24 (di)].
Dit stimuleert de aandacht, helpt het geheugen en leidt misschien tot bijkomende interessante associaties...
ceuppens.willem@scarlet.be [2017-10-24 / 16:45 (di)]
Willem CEUPPENS
24 oktober 2017(1) Alleen al als je dit artikel wil uitprinten volgens de geëigende aangeraden weg, heb je al brol... wat zal het worden met medische dossiers? (2)Teksten zonder didactisch-structurerende lay-out zijn onleesbaar en dikwijls incorrect. Heeft er al eens iemand het resultaat van die "Sumehr"'s goed bekeken...? (3) Men moet dringend afstappen van die chaos van diverse medische dossier software, en het subsidie-geld gebruiken om te werken aan één performant systeem met software-ontwikkelaars én artsen die ook enige aandacht hebben voor logisch én didactisch structureren, met de nodige aandacht voor correctheid, voor ondubbelzinnigheid, voor nuance en voorwaardelijkheid, en die weten dat je niet noodzakelijk elk gegeven in een categorisch kotje kan én moet duwen, en die er zich telkens van bewust zijn dat teksten ook dienen om door iemand gelezen te worden... (4) In de praktijk betekent dit dat men zal moeten toelaten dat de arts eerst in vrije tekst registreert, volgens het chronologisch natuurlijk verloop van een consultatie, waarna er tijd moet voorzien worden (nadien!) om het essentiële te categoriseren, met toch bewaring van de nodige voorwaardelijkheid en nuance... ceuppens.willem@scarlet.be