Tussen de edities van de tweejaarlijkse ‘Dag van de huisarts’ door, heeft Domus Medica ook deze herfst een evenement in petto. De ICT-dag van 14 oktober brengt een dubbel aanbod van stands en informatieve lezingen.
"Er is bij artsen vraag naar een goede ICT-opleiding”, zegt Tom Lambrechts, senior arts van het kennisdomein ICT, Domus Medica. Er is vraag, én nood. Een recente studie van Huis voor Gezondheid wijst uit dat de meeste artsen stilaan de eHealth-diensten beginnen te gebruiken, maar dat ze onvoldoende bedreven zijn met informatica. Dat is de reden waarom de nieuwere, iets complexere eHealth-diensten momenteel nog een beetje minder in de vingers zitten.
Infostands
“We stellen ook vast dat sommige behoeften onverlet blijven”, aldus dr. Lambrechts. “ICT-opleidingen spitsen zich vooral toe op het gebruik van de nieuwe eHealth-diensten. Maar onze artsen worstelen ook met andere problemen. Als iemand vast komt te zitten terwijl hij een eHealth-dienst gebruikt, kan dat zijn omdat de betrokken eHealth-server uitgevallen is. Maar dat kan ook liggen aan de internetlijn, het lokale netwerk of aan de computer zelf. Om dat onderscheid te kunnen maken, is er heel wat minder opleiding of hulp voorhanden. Vandaar dat we de thematiek van ICT-dag naar die aspecten opengetrokken hebben.”
Op 14 oktober zullen de bezoekers toegang vinden tot verschillende infostands, waar ze onder andere te rade kunnen gaan bij internetproviders. Een aantal helpdesks zullen hun diensten aanbieden: hulp op afstand of op de praktijk zelf, het installeren van nieuwe hard- en software, enzovoort. Verder zijn er fabrikanten van hardware, leveranciers van EMD-pakketten, diensten voor telesecretariaat en andere nuttige diensten.
Beginners allerhande
Om beginners toch weer een stapje dichter bij de informatisering te brengen, staan er vijf auditoria open, waar over de hele dag verspreid telkens vier à vijf lezingen worden gehouden. De sprekers zijn door Domus Medica geselecteerd.
Een bijzondere doelgroep voor de lezingen zijn de haio’s en hun praktijkopleiders. Hoewel de technische aspecten van de informatisering voor de jongere generatie doorgaans geen struikelblok vormen, worstelen ze soms met de omkaderende reglementering. “Die mensen zitten met vragen”, schetst Tom Lambrechts de problematiek. “Bijvoorbeeld: als de haio een eGMD opent, krijgt de praktijkopleider dan het honorarium? Daar zijn in het verleden heel wat twijfels en misvattingen rond ontstaan. In het begin liepen die betalingen trouwens ook niet vlot. Nu is dat in principe in orde, maar het is belangrijk dat de artsen dat ook weten, en dat ze de praktische modaliteiten kennen. Het gebruik van eHealth-diensten heeft in sommige grote groepspraktijken een trage start genomen, net omdat er een praktijkopleider actief was, die bij gebrek aan kennis rond bijvoorbeeld uitbetaling van het eGMD de sprong niet durfde te wagen. Daardoor bleef de hele praktijk bij de pakken zitten, met als gevolg dat een heleboel gemotiveerde huisartsen niet geïnformatiseerd raakten. Voor de meeste praktijkopleiders is de situatie nu duidelijker. Maar zeker voor de haio’s loont het de moeite die zaken telkens opnieuw te bespreken, omdat er ieder jaar een nieuwe cohorte instroomt.”
Routeplanner
Ook voor gevorderde gebruikers heeft het programma van de ICT-dag wat te bieden. Zo vindt er een lezing plaats over de nieuwe Europese privacywetgeving. “Iedereen is daar welkom, maar allicht is dat niet de hoofdbekommernis van artsen die aan hun eerste ervaringen met de computer toe zijn”, zegt dr. Lambrechts. Deelnemers kunnen vrij hun eigen keuze uit het programma maken, maar bij de ingang van de eventruimte krijgen ze een ‘routeplanner’, die aangeeft welke lezingen het meest geschikt zijn voor hun kennisniveau, zoals ze dat zelf evalueren. Men hoeft zich dus niet op voorhand voor de lezingen in te schrijven.
Wanneer? Zaterdag 14 oktober van 9u tot 17u
Waar? BluePoint Berchem, Filip Williotstraat 9, 2600 Antwerpen
Info en inschrijvingen op de website van Domus Medica.