Na een maandenlange voorbereiding is de digitale gemeenschap van Brussel en daarbuiten klaar voor een hackathon op 23 en 24 november om een model te ontwikkelen voor de strijd tegen resistentie aan antiretrovirale geneesmiddelen. Artsen die daaraan willen bijdragen zijn meer dan welkom.
Terwijl het doel van de WHO ‘90–90–90 targets’ voor 2020 in Europa haalbaar gemaakt wordt door de beschikbaarheid en de terugbetaling van PrEP of 'Pre-Exposure-Prophylaxis', worden ontwikkelingslanden geconfronteerd met grote problemen in de volksgezondheid, en meer bepaald hiv-infecties. De follow-up van patiënten is niet altijd optimaal. Dat leidt op zijn beurt tot mutaties in de geneesmiddelenresistentie en een immunologische achteruitgang.
Een interactieve kaart in real time
Op initiatief van de DataScience Community en gesponsord door Johnson&Johnson en de organisatie Global Public Health, werd het project ‘HIV Hack ‘ in maart 2018 opgestart bij DigitYser, het ‘clubhuis’ van de digitale sector in Brussel. Het doel is om alle talenten samen te brengen over de problematiek van hiv en geneesmiddelenresistentie, met de hulp van experten op het terrein zoals dr. Marie-Pierre de Béthune, Janssen Research & Development.
Philippe Van Impe, CEO van DigitYser, schetst de drie fasen van het project. “Van maart tot november was er de voorbereidingsfase. Op zes workshops zamelden we ideeën en gegevens in. Daar werkten in het totaal 350 mensen aan mee.”
"En nu staat de internationale hackathon in Brussel op 23 en 24 november op het programma. Ongeveer honderd deelnemers zullen er aan een oplossing werken die lokaal geïmplementeerd kan worden en die plaatselijke autoriteiten de meest getroffen gebieden laat zien. Daarna zullen we de oplossingen uitrollen in een testland. Ten minste één team gaat ter plaatse om lokale experts op te leiden, er wordt een training van een week voorzien."
De deelnemers vormen vijftien teams. Ze zamelden databases van Afrikaanse landen in en leerden in workshops hoe het virus zich gedraagt. Ze hopen een interactief, real-time mappingmodel te ontwerpen om lokale overheden en medische organisaties te helpen.
Het respect voor het privé leven wordt uiteraard niet uit het oog verloren. Alle gegevens worden geanonimiseerd en vernietigd na de constructie van het model.
Data for Good
Het project past binnen het ruimer kader van ‘Data for Good’ events die georganiseerd worden door The AI & Data Science Community of Belgium, een vzw die de belangrijkste Europese organisaties van DataScience en artificiële intelligentie groepeert en ook DigitYser als uitvalsbasis heeft.
Elke arts die belangstelling heeft voor de steeds meer veelbelovende synergie tussen data wetenschappers en gezondheidsprofessionals is welkom om zijn knowhow te delen met de teams van HIV Hack.
> Voor meer informatie: https://hivhack.org/