Gepersonaliseerde medicijnen dankzij volumetrisch 3D-printen

3D-printen opent nieuwe mogelijkheden voor de productie van geneesmiddelen, waardoor ze kunnen worden aangepast aan de behoeften van patiënten, volgens een recent onderzoek onder leiding van Lucía Rodríguez Pombo van de Universiteit van Santiago de Compostela (USC). Het onderzoek toont aan dat technologieën voor semi-massieve extrusie (SME) en volumetrisch 3D-printen de farmaceutische productie kunnen transformeren, met name in ziekenhuizen.

Het onderzoek, uitgevoerd onder leiding van professoren Carmen Álvarez en Álvaro Goyanes, benadrukt het gebruik van deze technologieën om gepersonaliseerde geneesmiddelen te maken, met aangepaste vormen, doseringen en smaken. Voor het eerst zijn twee verschillende formuleringen geïntegreerd in één 3D-geprint tablet, waardoor het voor kinderen tussen 6 en 14 jaar makkelijker wordt om zich aan hun behandeling te houden.

De resultaten laten zien dat SME kan worden gebruikt om tabletten te printen voor de behandeling van zeldzame ziekten. Volumetrisch 3D-printen betekent op zijn beurt een grote vooruitgang, omdat deze technologie nog nooit eerder is getest voor de productie van medicijnen. Volgens Lucía Rodríguez Pombo kunnen hiermee in slechts enkele seconden gepersonaliseerde tabletten worden gemaakt.

Het onderzoek kijkt ook naar de regelgevingsaspecten en de mogelijkheden voor klinische integratie van deze technologieën, met als doel om ze in ziekenhuizen te implementeren. De onderzoekers denken dat deze innovaties het gebruik van middelen kunnen optimaliseren en de therapietrouw kunnen verbeteren, vooral bij pediatrische patiënten.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.