In het kader van de derde Week van de e-gezondheid organiseerden Abrumet, de LUSS en het Vlaams Patiëntenplatform (VPP) op 20 juni een workshop over de digitale breuk. Deelnemers werden gesensibiliseerd over het belang van inclusie in de e-gezondheid.
Didier Gosuin, Brusselse minister van Economie, Tewerkstelling en Beroepsopleiding, beschreef voor een panel van patiëntenverenigingen, zorgverstrekkers, afgevaardigden van ziekenfondsen en sociaal werkers een beeld van de digitale breuk. Die heeft te maken met leeftijd, armoede en met een gebrek aan aansluiting. Een Brusselaar op de tien gebruikte nog nooit een computer. “E-health zou geen breuk moeten veroorzaken. Het is een kans om het zorgsysteem te veranderen, en moet het blijven”, aldus de minister.
Denis Mammaerts (Culture et Santé asbl) had het over de gebruikelijke sociaal-culturele drempels bij patiënten -toegang, begrip, evaluatiecapaciteit en gebruikscapaciteit - die ook gelden voor E-health. Hij waarschuwt voor een te individualistische aanpak in de e-gezondheid waarbij de gebruiker de enige verantwoordelijke zou zijn van zijn gezondheid, wat nefast is voor het solidariteitsaspect van de zorg.
“20% van de huisartsen heeft geen vertrouwen in het digitaal delen van data”, aldus het VPP. Vorming is een noodzaak. De e-Health Academy blijkt in die optiek goed te werken. Cécile Rochus (Abrumet) wijst dan weer op de noodzaak om met ‘early adopters’ te werken.
Thibaut Duvillier (plateforme eHealth) stelt voor om de hulp bij het informeren van patiënten uit te breiden naar de ziekenfondsen, en Olivier Callebaut (Onafhankelijke Ziekenfondsen) roept op om het zorgsysteem te ontdoen van afzonderlijke compartimenten.
Het kabinet Gosuin zal alle voorstellen inzamelen om ze om te zetten in een proefproject om de digitale breuk in de gezondheidszorg te bestrijden.