Een pleidooi voor eHealth

“Zorgverstrekkers moeten zich bewust zijn van de meerwaarde van eHealth tools als we willen dat de patiënten er een zo goed mogelijk gebruik van maken”, zo zegt Azèle Mathieu.

Azèle Mathieu van het Brussels cluster LifeTech zet zich elke dag opnieuw in voor de meest veelbelovende projecten inzake gezondheid en technologie. Ze beantwoordt onder meer vragen van zorgverstrekkers om bijvoorbeeld een idee uit te werken of van zorgverstrekkers die met een bepaald probleem geconfronteerd worden en op zoek zijn naar een oplossing. Daarnaast biedt het cluster artsen in sommige gevallen de mogelijkheid om tussen te komen bij projecten in ontwikkeling, bijvoorbeeld via een stuurgroep van zorgverstrekkers.

Maar LifeTech is er niet alleen voor artsen. “Vandaag zijn er grosso modo drie soorten ondernemers: ingenieurs (die wel een technisch profiel hebben, maar niet altijd het standpunt van de gebruiker zien), zorgverstrekkers en patiënten (die wel goede oplossingen bedenken maar niet altijd over de nodige technologie beschikken) en IT-ontwikkelaars (die geen contact hebben met gebruikers en niet de knowhow van ingenieurs hebben)."

Uit de projecten die op haar bureau belanden, blijkt een evolutie. “Er zijn heel mooie projecten die hoe langer hoe meer de zorgverstrekker en de patiënt betreffen, en niet meer alleen de farmaceutische aspecten van de zorg. We maken ook werk van de sensibilisatie van zorgverstrekkers. Ze moeten echt overtuigd zijn van de meerwaarde van apps als we willen dat patiënten er een goed gebruik van maken. Projecten van patiëntenverenigingen zijn overigens ook hoogst welkom.”

Azèle Mathieu blijft uiteraard waken over de kwaliteit. “Om duurzaam te zijn moet er bij het ontwikkelen van app’s voldoende rekening gehouden worden met de situatie en het standpunt van de gebruikers", zo vat ze het samen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.