De Fédération des associations de MG bruxellois (FAMGB) test nieuwe tools om de coördinatie tussen ziekenhuizen en huisartsen te verbeteren zoals een professionele Skype voor het MOC, Comunicare voor patiënten met kanker of hartfalen en Sillo om informatie uit te wisselen met zorgprofessionals.
De FAMGB werkt sinds drie jaar samen met een aantal Brusselse ziekenhuizen via het Sylos-systeem (systèmes locaux de santé) een project met als doel de coördinatie tussen ziekenhuizen en huisartsen te verbeteren, onder meer in de cardiologie, de geriatrie en de oncologie.
“In de oncologie is er het MOC, het multidisciplinair oncologisch consult, dat vergoed wordt en waaraan huisartsen zouden moeten kunnen deelnemen, maar in de praktijk is dat vaak niet haalbaar”, zegt dr. Michel De Volder, voorzitter van de FAMGB. “We deden al een paar testen met een soort Skype waarbij de huisarts kan deelnemen op afstand.”
Sylos toont nog maar eens de meerwaarde aan van overleg en communicatie tussen de verschillende lijnen, de patiënt inbegrepen. “Daarvoor zijn er bijvoorbeeld tools als Comunicare van het UMC Sint-Pieter.” Dat is een platform dat de patiënt informeert over zijn zorgparcours en gegevens inzamelt voor het behandelend team. Voorlopig wordt het vooral gebruikt voor patiënten met kanker en patiënten met hartfalen.
“Ook voor patiënten met hartfalen doen we extra inspanningen om te anticiperen op urgenties door een nauwere follow-up van de parameters van de patiënt”, aldus dr. De Volder.
Een andere tool die getest wordt door de FAMGB is Siilo, een beveiligde app die zich profileert als een WhatsApp voor professionele zorgverstrekkers (inschrijven moet met een Riziv- of APB-nummer) om patiëntengegevens uit te wisselen. Er bestaan twee versies van: een gratis versie, Siilo Messenger en een betalende versie, Siilo Connect voor het beheer, de administratie, een netwerk en meer tools.