Afgelopen vrijdag werd in Brussel het startschot gegeven voor de beHealth Hackathon. Amper 42 uur later kwamen alle deelnemers (artsen, verpleegkundigen, ontwikkelaars, ontwerpers, enz.) voor de jury om hun digitale oplossing voor te stellen voor een betere continuïteit van de zorg. Aan het einde van het event, een initiatief van het cluster Lifetech.brussels, de Onafhankelijke Ziekenfondsen, het Partena Ziekenfonds en Partenamut, werden vier prijzen uitgereikt.
De prijs voor de patiëntgerichte oplossing ging naar het project “Hoe de behandeling van brandwondenlittekens verbeteren?”. Philippe Leemens van het bedrijf Andaman7 toont zich uiterst tevreden over het afgelopen weekend. “De mix van ideeën en sprekers was bijzonder boeiend, en de uitdaging was groot. Maar dat leidde tot een concreet project dat snel het licht zou kunnen zien. Wij gaan opnieuw gesprekken aan met Awell en de Universiteit Antwerpen en we zullen uitzoeken hoe we kunnen samenwerken met andere brandwondencentra.”
De prijs van de meest innoverende oplossing werd toegekend aan het project “Hoe de gezondheid van oudere mensen verbeteren door hun rol te vergroten in de zorg na een ziekenhuisopname?”. “Wij geloven in nieuwe technologie om aan preventie te doen”, zegt Patrick Meilleur van de Domitys groep in België.
De prijs van de beste ‘business case ‘ ging naar het project “Hoe een medisch paspoort ontwikkelen voor oudere patiënten voor een betere opvang bij opname in het ziekenhuis?”, dat gesteund wordt door het OCMW van Sint-Gillis. De prijs van het publiek tenslotte ging naar het Myflow team voor het project “Hoe migrainepatiënten helpen om hun migraine te voorspellen en te behandelen?”.
De winnende teams kunnen rekenen op de nodige begeleiding om op te starten. “Het is onze rol om hen te helpen bij het ontwikkelen van een realistische oplossing”, aldus Azèle Mathieu, manager van hetlifetech.brussels cluster.
Een team krijgt een prijs van 10.000 euro van de Koning Boudewijnstichting bij de oprichting van een startup.
Drie andere prijzen, ter waarde van 6.000 euro elk, worden uitgereikt door het bedrijf Reflexion MedicalNetwork (RMN) om laureaten te helpen bij hun communicatie en marketing. Zo krijgen de toekomstige startups advies en budgetten voor communicatie bij bijna 35.000 artsen die dagelijks bereikt worden door een van de twaalf media van de Reflexion Medical Network groep.
De bedrijven kunnen op heel wat belangstelling rekenen. “Wij volgen de technologische ontwikkelingen die bijdragen aan een betere follow-up van patiënten met chronische ziekten”, zegt Sandra Schnock, Business Developer bij Partenamuten het Partena Ziekenfonds. “Maar er is ruimte voor verbetering, bijvoorbeeld op het vlak van de interoperabiliteit tussen systemen voor de optimalisering van de relatie tussen patiënten, artsen en ziekenhuizen.”
En dan is er uiteraard ook de kwestie van de financiering van eHealth.