Artificiële intelligentie: Belgische bedrijven gaan ethische richtlijnen uittesten

Bedrijven zoals Barco, IBM en Microsoft in België gaan de volgende maanden de ethische richtlijnen die de Europese Commissie wil opleggen rond artificiële intelligentie (AI) uittesten op hun praktische haalbaarheid. Dat maakt technologiefederatie Agoria dinsdag bekend. De sectorfederatie heeft de richtlijnen mee vorm gegeven en wil bedrijven helpen bij de toepassing ervan.

Verwacht wordt dat AI de wereld grondig zal veranderen, zoals eerder ook de stoommachine of elektriciteit dat deden. De technologie kan bijvoorbeeld worden toegepast om medische diagnoses mogelijk te maken, voor gezichtsherkenning of om voertuigen autonoom te laten rijden.

Een van de belangrijkste technieken in artificiële intelligentie is "machine learning". Daarbij leren computersystemen zelf een taak steeds beter uitvoeren op basis van grote hoeveelheden data. Maar dit doet ook ethische vragen rijzen, die Europa wil counteren met ethische richtlijnen. Een expertengroep heeft nu enkele voorstellen klaar. Het gaat bijvoorbeeld om menselijke autonomie, privacy en niet-discriminatie. De AI-systemen moeten ook met fouten en inconsistenties kunnen omgaan, ze moeten traceerbaar zijn en ter verantwoording kunnen worden geroepen.

Agoria gaat bedrijven begeleiden bij het uittesten van die richtlijnen. Ferdinand Casier van Agoria wijst op het belang van betrouwbare AI. "Nu hoort men over artificiële intelligentie vaak horrorscenario's of science fiction-scenario's, terwijl de pragmatische aanpak primeert. Klanten moeten vertrouwen hebben in de technologie vooraleer ze die gebruiken. Door in te zetten op betrouwbaarheid, kunnen onze bedrijven zich positioneren ten opzichte van hun Amerikaanse of Chinese tegenhangers."

Agoria merkt wel op dat altijd zal moeten overwogen worden in welke context AI gebruikt zal worden. "Verschillende contexten hebben verschillende vereisten. De betrouwbaarheid van een medische app is immers veel kritischer dan van een AI-systeem dat voorstelt welke muziek je leuk zou kunnen vinden", klinkt het. "Verder is ethiek niet de enige component, ook de wettelijke conformiteit en robuustheid spelen een zeer belangrijke rol in het komen tot betrouwbare AI-systemen."

De testfase zou deze zomer starten en tegen 2020 zou de feedback volledig moeten opgenomen worden in de Europese richtlijnen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.