Vandaag ontvangt Dokters van de Wereld een eredoctoraat van de Leuvense universiteit en haar Franstalige tegenhanger. Dat naar aanleiding van de 600e verjaardag van beide universiteiten. Met het eredoctoraat lauweren de universiteiten de medische en mentale hulp die de Belgische tak van Dokters van de Wereld biedt aan de meest kwetsbare mensen in ons land. “Een grote erkenning voor onze vrijwilligers én patiënten die elkaar gewoonlijk treffen aan de schaduwzijde van onze samenleving.”
Professor en rector van de K.U.L, Luc Sels: “Dokters van de Wereld staat vooral bekend voor zijn globale rol, maar het is minder bekend dat de organisatie ook in een rijk land als België basiszorg verleent aan de meest kwetsbaren, mensen die vaak op weinig publieke steun en mededogen kunnen rekenen. Dokters van Wereld staat bekend voor projecten die zeer dicht bij de doelgroepen staan en waar schitterend en broodnodig werk wordt verzet in omstandigheden die niet altijd eenvoudig zijn. Bovendien werkt de organisatie nauw samen met overheidsdiensten en middenveldorganisaties waardoor ze een onmisbare schakel is geworden in de Belgische welvaartsstaat, zonder daarvoor evenwel veel erkenning te krijgen.”
“We zijn zeer vereerd met deze uitzonderlijke erkenning van ons werk” vertelt Pierre Van Heddeghem, Directeur Belgische projecten, “en dragen deze op aan de honderden vrijwilligers en tienduizenden patiënten die elkaar de afgelopen 25 jaar hebben ontmoet in één van onze Vlaamse, Brusselse of Waalse kabinetten.”
"Sociale afbraak en polarisering vergroot de zieke onderbuik van ons land"
Het eredoctoraat komt op een sleutelmoment. Van Heddeghem: “Overal in het Westen zien we partijen en retorieken die teren op uitsluiting en haat tegenover wie anders is of niet voldoet aan de norm. Het zijn deze mensen die wij zien in onze kabinetten en het zijn er steeds meer: niet omdat ze met meer zijn, wel omdat er steeds meer mensen worden uitgesloten van zorg.
Vandaag zitten in onze wachtkamers vluchtelingen uit Gaza of Afghanistan die vroeger wel door de overheid werden geholpen en nu al meer dan 2 jaar met een papiertje worden doorverwezen naar een stuk karton in de metro. Zien we oudere Oostendenaars die door de gestegen kosten van levensonderhoud anno ‘25 moeten kiezen tussen hun huur, een winkelkar of medicatie. Helpen we daklozen die door de chronisch overvolle daklozenopvang de nacht op straat in vriestemperaturen doorbrengen en ’s ochtends bij ons aankloppen met koudewonden en hypothermie. Kloppen mensen bij ons aan omdat ons zorgsysteem hen opzettelijk uitsluit van dingen als insulinebehandelingen, abortus en chemotherapie, enkel en alleen omdat ze niet over de juiste papieren beschikken.”
Onze terreinmedewerkers en vrijwilligers proberen elk van hen zo goed als mogelijk opnieuw het zorgcircuit in te trekken, maar als relatief kleine vrijwilligersorganisatie zijn onze middelen beperkt en is het niet houdbaar om steeds weer nieuwe gaten te dichten die in ons zorgsysteem worden geslagen. Steeds vaker nemen wij taken over waar de overheid faalt. Dit eredoctoraat is dan ook een oproep voor alle beleidsniveau’s om af te stappen van een maatschappijbeeld dat wetten stemt en beleid uittekent dat meer mensen de put induwt en hen hierdoor uitsluit van een basisnood als medische zorg.”
Dokters van de Wereld heeft in België 15 projecten in 9 steden. "In 2024 stapten 13.899 mensen op in onze zorgbussen (een stijging van meer dan 140%) en verleenden we 14404 medische, mentale of sociale consultaties aan mensen die geen of moeilijk toegang vinden tot zorg: mensen zonder papieren of zorgverzekering, daklozen, vluchtelingen, verzoekers tot internationale bescherming, Belgen in armoede en gestigmatiseerde minderheden zoals clandestiene sekswerkers of druggebruikers in armoede."