"Het wantrouwen tegenover vaccinaties is een van de tien belangrijkste gevaren voor de wereldgezondheid en de communicatie van dokters en verplegers is van enorm belang om dit probleem te bestrijden." Dat heeft Katrine Bach Habersaat, expert rond vaccinatietwijfel bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in Europa, gezegd op het jaarlijkse vaccinsymposium van de UAntwerpen. "Verschillende soorten twijfelaars vragen verschillende interactiestrategieën."
Naast zaken als klimaatverandering, hiv, ebola en de groeiende antibiotica-resistentie is vaccinatietwijfel een van de tien grootste gevaren voor de wereldgezondheid in 2019, stelde de WHO begin dit jaar. Terughoudendheid tegenover vaccineren bedreigt de vooruitgang die is geboekt om vaccineerbare aandoeningen zoa ls polio en de mazelen de wereld uit te helpen. Volgens de WHO voorkomen vaccinaties jaarlijks tussen de twee en drie miljoen sterfgevallen.
"Ook in Europa is scepsis tegenover vaccineren een probleem. Uit onderzoek blijkt dat het vertrouwen in Vlaanderen voorlopig nog zeer groot is, maar toch is duidelijke en kwaliteitsvolle communicatie van groot belang", zegt Katrine Bach Habersaat. Zij werkt voor het Programma voor Vaccineerbare Ziektes en Vaccinaties (VPI) bij de Europese afdeling van de WHO. Volgens Habersaat hebben de dokter en de verpleegkundige een grote invloed op de beslissing van ouders om al dan niet te vaccineren. "Zij zijn het eerstelijnscontact met het gezondheidszorgsysteem en de meest vertrouwde consulent en beïnvloeder wanneer het aankomt op vaccinatie. Een positieve en informatieve interactie kan de beslissing beïnvloeden."
Studies en observaties van de WHO tonen aan dat vaccinatietwijfel complex en divers is. "Er zijn verschillende soorten vaccin-twijfelaars die op verschillende manieren benaderd moeten worden", zegt Habersaat. "De dokter zal dat standpunt moeten identificeren en op basis daarvan een interactiestrategie kiezen."
Zo zal een ouder die eerder aarzelend is over het vaccineren van zijn kind op een andere manier moeten benaderd worden dan iemand die ronduit afwijzend is. "Het is belangrijk dat de dokter of verpleger het vertrouwen wint van iemand die niet zeker is. Dat kan met motiverende interviewmethodes en door het standpunt en de twijfel te erkennen. Bij iemand die zeer negatief staat tegenover vaccinaties, is het geen goed idee om hard in debat te gaan. Houd de deur open voor een volgend gesprek. Leg de persoon rustig uit wat zijn verantwoordelijkheid is, als hij zou beslissen niet te laten vaccineren."
> Lees ook : "Godfather van het vaccin" te gast op UA-symposium