Beveiliging van de levering van geneesmiddelen: een prioriteit voor de volgende regering

In het kader van de besprekingen over het gezondheidsbeleid pakten de vijf partners van de Arizona-coalitie, bestaande uit N-VA, CD&V, Vooruit, MR en Les Engagés, onder leiding van gezondheidsexperts van elke partij en de partijvoorzitters een aantal belangrijke thema's aan.

De toekomst van het beroep van apotheker werd besproken vanuit het standpunt van geneesmiddelen. Zoals een expert uitlegde: “We hebben nog niet in detail gesproken over de rol van apothekers of de ontwikkeling van hun vaardigheden." Een andere deskundige nuanceert: “De rol van de apotheker werd tijdens één bijeenkomst genoemd, maar daar bleef het bij. Anderzijds is het garanderen van een veilig vervoer van geneesmiddelen voor een aantal stakeholders een cruciaal punt. Vooral de N-VA hamert op het belang van een veilige aflevering van geneesmiddelen en wil geen tekorten meer zien."

Dit is goed nieuws voor apothekers, want tekorten verstoren hun werk aanzienlijk. In de gesprekken kwam ook een ander belangrijk aspect aan de orde: “Er is momenteel een discussie gaande over de levering van medicijnen van ziekenhuis naar thuis. Sommige partijen willen voorkomen dat particuliere bedrijven de bezorgmarkt in handen krijgen, zoals in Frankrijk gebeurt.

Contact na de verkiezingen
Op dit moment hebben de organisaties die apothekers vertegenwoordigen nog geen uitnodigingen ontvangen van de experts van de vijf partijen, hoewel er geen gebrek is aan gespreksonderwerpen: de benodigde budgetten, de nieuwe rol van apothekers, hun integratie in een algemeen volksgezondheidsbeleid, etc. Er is wel contact geweest na de verkiezingen: “We zijn geraadpleegd tijdens het opstellen van de programma's van de verschillende partijen, en ook na de verkiezingen voor de intentieverklaringen van de verschillende partijen voor de start van de onderhandelingen”, meldt een bron.

Middelen voor cyberveiligheid
Achter de schermen willen sommige spelers in de farmaceutische sector zaken als cyberveiligheid aankaarten bij de onderhandelaars: “Wij werken met gevoelige gegevens. De sector heeft nooit enige federale financiering ontvangen voor cyberbeveiliging of IT-implementatie. Andere gezondheidszorgsectoren hebben miljoenen euro's ontvangen. We zijn altijd proactief en vooruitstrevend geweest zonder om financiering te vragen, maar we zouden het toejuichen nu de sector steeds complexer wordt en dure, hoogwaardige tools nodig heeft.”

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.