De koepelorganisatie van de vijf Vlaamse universiteiten roept de sans-papiers die bezig zijn aan een hongerstaking op om "dringend" hun hongerstaking te beëindigen. Daarnaast vraagt de Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR) de overheid "alles in het werk te stellen om een menselijke oplossing te vinden voor deze concrete problematiek".
De VLIR wijst er verder op dat de medische en humanitaire urgentie bijzonder groot is. Eind mei startte een groep van zowat 430 sans-papiers die al langer de Brusselse Begijnhofkerk en lokalen van de VUB en ULB bezetten een hongerstaking.
Die actie duurt intussen goed vijf weken. Maandag al bevestigde een arts die hun gezondheidstoestand opvolgt dat ze verzwakken. "Ze zijn zo moe en hebben het zo benauwd dat ze soms niet meer kunnen slapen, en dat kan fysieke en mentale gevolgen hebben", zei de arts. Er werden al hongerstakers naar het ziekenhuis gebracht, maar ze weigeren soms behandeld te worden, aldus nog de dokter.
Stilaan kritiek
Na ruim een maand wordt de gezondheidstoestand van sommigen stilaan kritiek. "Verderzetting veroorzaakt ernstige en blijvende lichamelijke schade en brengt daadwerkelijk levens in gevaar", klinkt het ook.
De groep sans-papiers eist een collectieve regularisatie.
De VLIR roept de Vlaamse universiteiten tot slot ook op om aandacht te besteden aan de achterliggende problematiek en, waar mogelijk, mee te helpen zoeken naar structurele oplossingen.