De Vlaamse regeringspartijen CD&V en N-VA kijken met argusogen naar het systeem dat federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke op poten wil zetten om het probleem van de Riziv-nummers op te lossen.
Via de Riziv-nummers bepaalt het federale niveau het aantal artsen dat mag starten. Vlaanderen werkt met een toelatingsexamen en zorgt zo dat er niet te veel artsen afstuderen. De Franse gemeenschap doet dat niet, tot grote ontevredenheid van Vlaanderen. "Het leidt onder meer tot een tekort aan huisartsen in onze regio."
Vandenbroucke wil nu dat iedere geneeskundestudent de zekerheid krijgt dat hij een Riziv-nummer zal hebben na zijn studies. Daarom moet er een 'interfederaal planningorgaan' komen, om de noden van elke regio te vergelijken met het aanbod. Volgens Vandenbroucke is daarover een akkoord binnen de regering. Het zou mogelijk ook de bedoeling zijn dat de Franse gemeenschap vervolgens een ingangsexamen invoert.
Maar de Vlaamse partijen zijn sceptisch. "Ik wil u oproepen om dringend een overleg aan te vragen", zei Koen Daniëls (N-VA) in het parlement aan Vlaams minister van Gezondheid Wouter Beke (CD&V). "Ik wil dat u daar laat horen dat het niet de bedoeling kan zijn dat iedereen in Franstalig België zomaar een nummer krijgt. Het moet ook duidelijk zijn dat de tekorten in Vlaanderen kunnen worden ingelopen."
Brecht Warnez van CD&V vroeg zich af op welke manier het planningsorgaan tot eerlijke berekeningen kan komen. "Het moet gedaan zijn met die jaarlijkse discussie", zei hij. "We moeten garanties hebben dat dit planningsorgaan tot objectieve cijfers komt, zodat elke Vlaming kan rekenen op een huisarts in zijn buurt."
Volgens hem moet de oplossing een stap verder gaan. "Vandaag is Vlaanderen bevoegd voor onderwijs en welzijn. Het is logisch dat gezondheidszorg ook in Vlaamse handen terecht komt. Dan is elke regio verantwoordelijk voor de eigen acties en de bijhorende factuur. Op die manier stopt de eindeloze discussie."