De data van de Vlaming komen in één platform terecht. Vitalink wordt gepositioneerd als dé raadpleegbare gezondheidskluis. Artificiële Intelligentie wordt meer en meer een hulpmiddel met respect voor het medisch geheim. “We vragen de federale overheid om de geaggregeerde en gepseudonimiseerde data van de ziekenfondsen te delen met Vlaanderen."
De patiënt krijgt meer en meer de regie over zijn zorg. “Via technologische ontwikkelingen kunnen bijvoorbeeld ook ouderen met dementie beter worden opgevolgd, zodat ze langer zelfstandig kunnen wonen en er tegelijk ook op tijd ingegrepen kan worden als het fout dreigt te gaan. We helpen hen daarbij in de ontwikkeling van hun digitale vaardigheden. Maar digitale hulpverlening kan nooit het fysieke patiëntencontact vervangen en kan alleen aanvullend werken binnen een bestaande zorgrelatie.”
In het Vlaams regeerakkoord wordt de versnippering van het zorglandschap op de korrel genomen en dan zeker de versnipperde ontsluiting van de data. Daarom: “De data van de Vlaming worden in 1 platform verzameld en ontsloten.”
Alivia verder ontwikkeld, toegang tot ziekenfondsgegevens
Vlaanderen positioneert Vitalink daarbij als dé raadpleegbare gezondheidskluis voor Vlaanderen en de Vlaming. De applicaties van de federale overheid kunnen erop aansluiten. “We zetten in op de verdere ontwikkeling en uitrol van Alivia, het digitale zorg- en ondersteuningsplan over de eerstelijnszones in Vlaanderen. Op het vlak van dataontsluiting is er vandaag een grote afhankelijkheid van de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid en andere federale databronnen. We zorgen ervoor dat federale instellingen hun data aanvullen met regionale informatie en dat ze hun datastructuren aanpassen en sneller beschikbaar stellen aan de deelstaten.”
Aan de deelstaten om te bepalen welke data daarbij toegankelijk zijn voor wie. “We vragen aan de federale overheid om de geaggregeerde en gepseudonimiseerde data van de ziekenfondsen te delen met Vlaanderen voor wetenschappelijk en beleidsmatig onderzoek."
GGZ, EPD
“We gaan in gesprek met de federale overheid om in het Globaal Medisch Dossier een Care Set geestelijke gezondheidszorg te ontwikkelen. Het gedeeld elektronisch patiëntendossier mét medicatieschema wordt deze regeerperiode uitgerold.”
Meer gegevensdeling moet leiden tot betere geïntegreerde zorg en ondersteuning waardoor burgers, professionals, organisaties en belanghebbenden effectief en efficiënt kunnen samenwerken.
AI met menselijke toets, cybersecurity
“We gebruiken artificiële intelligentie (AI) als een hulpmiddel in de gezondheidszorg. Het kan echter nooit een vervanging zijn voor de noodzakelijke menselijke toets in de zorg en de verantwoordelijkheid van de zorgverstrekker”, klinkt het ook.
Er komt ruimte voor experimenten en innovatie, waarbij de zorgkwaliteit en het medisch geheim ook worden beschermd. “We onderzoeken hoe we de organisaties en actoren beter kunnen beschermen, voorbereiden op en ondersteunen bij risico’s of crisissituaties met betrekking tot cybersecurity.”
> Van ruim 1,1 miljard extra op Welzijn bijna 500 miljoen naar personen met handicap