De Risk Assessment Group heeft aan de overheid gevraagd om plan B te activeren. Dat heeft viroloog Steven Van Gucht gezegd aan VTM Nieuws. Plan B omvat een aantal verstrengingen, die de stijgende coronacurves een halt moeten toeroepen.
De coronacijfers stijgen opnieuw, een trend die zich nu al enkele dagen aftekent. In de week van 8 tot en met 14 maart kwamen er per dag gemiddeld 3.052 bevestigde besmettingen met het coronavirus bij. Het gaat om een toename met 29 procent in vergelijking met de week ervoor.
Ook de ziekenhuisopnames nemen nog steeds fors toe. Vanaf 11 tot en met 17 maart ging het dagelijks om gemiddeld 175,4 opnames, 16 procent meer dan in de zeven voorgaande dagen. Momenteel worden 2.121 coronapatiënten verzorgd in het ziekenhuis. Van hen liggen er 534 op de afdelingen intensieve zorgen.
Toename plus 40%
Volgens Steven Van Gucht stevenen we vrijdag af op een toename van veertig procent op weekbasis wat het aantal coronabesmettingen betreft. "Dat is vergelijkbaar met de stijgingen die we hebben gezien aan het begin van de tweede golf", aldus de viroloog. "Het is dus heel belangrijk dat we die tendens stoppen en dat we de cijfers opnieuw onder controle krijgen."
De stijgende curves zijn te wijten aan een combinatie van factoren, klinkt het. Zo is de Britse variant verantwoordelijk voor meer dan zeventig procent van de besmettingen en zoeken mensen elkaar sinds begin maart opnieuw meer op.
Om de stijgende trend te keren, kondigde Van Gucht aan dat er vanuit de Risk Assessment Group een aanbeveling is vertrokken om plan B te activeren. "In plan B staan een aantal verstrengingen waaruit men kan putten, maar het is aan het Overlegcomité om dat al dan niet te doen", aldus de virloog.
Volgens sommige media zou premier Alexander De Croo het Overlegcomité vrijdag vervroegd samenroepen.
Een sluiting van de scholen beschrijft Van Gucht als "de allerlaatste oplossing". "De meeste winst is nu te boeken door het aantal dichte contacten te beperken. Laat ons nu enkele weken wat strenger zijn voor onszelf", besluit de viroloog.
> Lees ook: Bvas en Domus medica ongerust over coronacijfers
Laatste reacties
Walter STATIUS
18 maart 2021Positiviteitsratio
laatste week Periode 11-03-2021 tot en met 17-03-2021.*Inclusief zwak positieve stalen.
6,7 %
Positiviteitsratio (sinds meting) Periode 06-03-2020 tot en met 17-03-2021 Inclusief zwak positieve stalen.
8,1%
Dit zijn de cijfers van het lab waar mijn stalen naartoe gaan.
Dus een daling. Dit zie ik ook bij mijn patiënten
En van die 6,7% heeft tachtig procent geen symptomen.
De overige 20% heeft banale klachten. Uitzonderlijk is er iemand iets ernstiger ziek.
U spreekt van een toename met 29%??
Dit komt helemaal niet overeen met mijn bevindingen.
Waar zit de fout?
Daarbij komt nog dat besmettingen niet het synoniem zijn van zieken.
Waarom wordt onze natuurlijke immuniteit ons ontzegd door al die maatregels steeds aan te scherpen? Het is ook meer dan vreemd te noemen dat de WHO juist immuniteit aanvaardt na vaccinatie