De overheden maken het veel te ingewikkeld bij de vaccinatiecriteria voor burgers. Er zal tijd verloren gaan en er zullen spanningen ontstaan omwille van de prioritering die niet aanvaard zal worden. Leeftijd is een objectief gegeven. Dat criterium is de beste keuze om te vaccineren, meent het Vlaams Artsensyndicaat (Vas) dat daarvoor een waslijst van argumenten aandraagt. Domus Medica gaat niet akkoord.
Artsen, verpleegkundigen en alle gezondheidsmedewerkers hebben één gezamenlijke drive: zo snel mogelijk tenminste 70% van de Belgische bevolking tegen Covid-19 vaccineren op een efficiënte, veilige en logistiek aanvaardbare manier zodat snel de beoogde groepsimmuniteit wordt bereikt.
"In de eerste fase werd terecht ingezet op onze meeste kwetsbare populatie: de residenten in de woonzorgcentra en hun zorgpersoneel. We stellen vast dat dit relatief vlot en gestructureerd verloopt. We zijn er tevens van overtuigd dat, zoals eveneens ingepland, in deze fase maximaal moet worden ingezet om alle zorgactoren op alle lijnen prioritair te vaccineren", evalueert het Vas de huidige situatie.
Burgers
Voor de volgende vaccinatiefase pleit het Vas voor een transparant, helder, duidelijk en zeer eenvoudig vaccinatiebeleid. Vandaar een voorstel om in fase Ib per leeftijdsdecade te vaccineren. "Werk de vaccinatie uit volgens leeftijdsgroepen, per drie, vijf of tien jaar, al naargelang de grootte van die leeftijdsgroep. Leeftijd kan elke administratie vaststellen, is een objectief gegeven en is qua morbiditeit en mortaliteit bij Covid-19 de meest determinerende factor."
"Wetende dat ongeveer 80% van alle Covid-19 overlijdens toegewezen kan worden aan de leeftijdscategorie +65, is het deze wetenschappelijke rationale die aan de grondslag ligt van het voorstel." Het Vas ziet in dit voorstel heel wat kansen:
- Eenvoud van uitnodiging volgens leeftijd.
- Inzetten op de collectiviteit eerder dan op het individu.
- Het stigmatiserend effect van het uitnodigen volgens ziekte of co-morbiditeit vervalt.
- De huisartsen op het terrein zullen minder telefonisch (over-) belast worden.
- Ingewikkelde en tijdsintensieve, al dan niet elektronische procedures van risicoselectie in de medische dossiers door de huisarts worden vermeden.
- Patiënten zonder gmdworden bij leeftijdsselectie probleemloos geïncludeerd.
- Discussies van de patiënt met zijn huisarts over prioritering worden voorkomen.
- Selectie, uitnodiging en registratie per leeftijdscategorie voorkomt privacy en GDPR-problemen.
- Logistiek is het oproepen per leeftijdscategorie veel eenvoudiger dan het mixen van privacygevoelige patiëntengegevens uit medische dossiers met mutualiteitsgegevens.
- De planning is ook flexibeler aanpasbaar aan het moeilijk voorspelbaar aanbod van vaccins.
"Wij trachten de Vlaamse regering en het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid te overtuigen niet te wachten op de ingewikkelde werkwijze die de federale overheid probeert uit te werken. We willen samen maximaal inzetten op de vaccinatiestrategie per leeftijdscategorie, vanaf de voorziene fase IB en flexibel uitvoerbaar volgens de geleverde dosissen vaccins", ronden ondervoorzitter Jos Vanhoof, bestuurslid Dirk Scheveneels en voorzitter Marc Moens hun pleidooi af.
Domus Medica niet akkoord
Domus Medica vindt het voorstel van het VAS op papier goed, maar heeft wel bedenkingen. "Als we voldoende vaccins op voorraad zouden hebben in maart, zou dit een heel mooi plan zijn", vertelt voorzitter Roel Van Giel. "Maar helaas is dat in realiteit niet het geval en moeten we in een volgende fase wel eerst risicopatiënten gaan vaccineren. Dat brengt inderdaad meer administratieve rompslomp en organisatie met zich mee, maar het is wel nodig."
Eerder vandaag werd ook al een open brief gepubliceerd, waarin verschillende bekende Vlamingen, ouders en volwassenen oproepen om jongeren bij vaccinatie voorrang te geven. Volgens biostatisticus Geert Molenberghs (KU Leuven/UHasselt) komt dat voorstel, en ook dat van het Vas, echter nog te vroeg.
"We weten dat de vaccins effect hebben op hospitalisaties en overlijdens, maar er is nog te weinig bekend in welke mate ze overdracht van het virus tegenhouden", klinkt het. "We moeten dus eerst meer gegevens hebben vooraleer er bepaald kan worden hoe er in een volgende fase kan worden gevaccineerd."
> Lees ook: lijst prioritaire vaccinatie gefinaliseerd