Her en der had men het voorspeld: de deadline van 1 januari 2018 is niet vol te houden om alle huisartsen tot het gebruik van het elektronisch voorschrift te verplichten. De nieuwe streefdatum is 1 mei, zo kondigt het Verzekeringscomité aan. De beslissing viel op het Verzekeringscomité dd. 13 november. Voor het beschikbaar stellen van PARIS blijft het Riziv 1 december 2017 als streefdatum aanhouden.
“Dat kan allemaal wel”, zegt Kartel/ASGB-voorzitter. “Maar dat is niet wat we vragen. Wat we wel willen, is synchronisatie tussen het ogenblik waarop informatisering verplicht wordt en het tijdstip waarop elektronisch voorschrijven verplicht wordt. En het aanreiken van instrumenten zoals PARIS voor niet-geïnformatiseerde oudere artsen die nog een volwaardige praktijk hebben, gaat wat ons betreft niet op.”
Ook Bvas laat duidelijk ongenoegen blijken. “Op de herhaalde vraag van BVAS om de verplichting tot elektronisch voorschrijven te laten samenvallen met het verplicht gebruik van het elektronisch globaal medisch dossier voor huisartsen in 2020 wordt tot op heden niet ingegaan”, zegt het syndicaat.
Ook de ontwikkelingen rond PARIS deden Bvas fronsen. In een nota van het Verzekeringscomité werd het gebruik van PARIS plots gekoppeld aan een eHealth-certificaat. Bvas heeft zich hier fel tegen verzet omdat dit tegen alle vroegere afspraken in ging. Het Riziv beloofde immers dat PARIS heel gebruiksvriendelijk zou zijn: een eenvoudige webapplicatie en de elektronische identiteitskaart zouden volstaan. Het is overigens niet duidelijk hoe men de 20.000 potentiële occasionele PARIS-gebruikers zou kunnen voorzien van een eHealth-certificaat, dat bovendien om de drie jaar vervangen moet worden.
Deze week viel dan toch het verlossende bericht: volgens de verantwoordelijke instanties zal PARIS niet gekoppeld worden aan een eHealth-certificaat. Het elektronisch voorschrift en andere aspecten van eHealth, zijn stof voor de volgende medicomut-zitting, op 20 november.
Laatste reacties
Eddy HUYSMAN
16 november 2017Laat iedere arts zelf kiezen hoe ze het gaan doen. Het blijft een vrij beroep en de patient behandelen blijft de hoofdzaak.