VUB-professor Huisartsengeneeskunde Dirk Devroey is allesbehalve onder de indruk van de maatregelen die het Overlegcomité genomen heeft om de vierde piek in de coronapandemie tegen te gaan. "De overheden hebben nog maar eens nagelaten om tijdig te anticiperen", zegt de professor, die de genomen maatregelen ook weinig doortastend vindt.
"Donderdag tellen we 20.000 positieve testen, waarmee we op hetzelfde peil zitten als in de tweede piek van de pandemie", zegt professor Devroey. "Er liggen ook al meer dan 500 mensen op de afdelingen intensieve zorg in de ziekenhuizen. Hadden we deze maatregelen drie weken geleden genomen, dan hadden we het tij misschien kunnen doen keren. Nu loopt de situatie uit de hand. De stijging in de ziekenhuizen zal nog zeker een drietal weken aanhouden en dat zal opnieuw een hypotheek leggen op de reguliere zorg. Het zijn opnieuw de mensen in de zorgsector die hiervoor opdraaien en een lange winter tegemoet gaan."
De maatregelen die nu genomen zijn, komen niet alleen te laat, ze zijn ook weinig doortastend, aldus nog de professor Huisartsengeneeskunde. "Duitsland heeft met een veel grotere bevolking 50.000 positieve testen en neemt veel ingrijpendere maatregelen. Wij nemen maatregelen die je zelfs niet gaat kunnen handhaven. Wie gaat er controleren of er CO2-meters in elk klaslokaal staan? Gaan politieagenten daarvoor op pad gaan? Wie gaat controleren hoe het er in de discotheken aan toe gaat? Die zelftesten zijn onzin, wie negatief wil zijn, zal negatief zijn."
Professor Devroey is dan ook meer dan ontgoocheld. "Ook al omdat ik vorig jaar rond dezelfde periode hetzelfde heb gezegd, het is too little, too late."
Laatste reacties
Jozef GOBERT
19 november 2021Geachte professor,
het is integendeel uw bijdrage die me teleurstelt. De absurde stellingenoorlog waar we in beland zijn is net zoals de grote voorganger in 14-18 een gevolg van beslissingen die initieel gemaakt zijn. We kunnen niet meer naar het Chinees model en waarschijnlijk ook niet meer naar het Zweeds. We zouden ook slechte Zweden en Chinezen zijn. Sommige virologen geven voortdurend aan dat we "in oorlog" zijn. In de laatste 150 jaar ken ik alleen maar onzinnige oorlogen. Ik juich dit beleid niet toe maar ben blij dat er nog een beetje dwars gereageerd wordt op de "experten". Zij vergissen zich erg vaak en verwijzen lukraak naar hun goede analyses in het verleden en vergeten de nonsens voorspellingen die daarbij hoorden. Voor zoiets kijk ik wel naar Extra-time.
De afwezigheid van andere disciplines en andere generaties dan 50 jarige virologen die nu al 20 maanden bezig is verontrust me voor de toekomst. Ik werk erg lange dagen, ik test, ik ploeter voort en amuseer me bij tijd en wijle in hetgeen rest aan interessante dingen in mijn werk. Zeuren over gisteren hoort daar niet bij.