Als aanloop naar de Internationale Vrouwendag op 8 maart (IWD) organiseerde het Europees parlement (EP) gisteren en vandaag een tweedaags online evenement. Een greep uit enkele bijdragen, onder meer van vicepremier Petra De Sutter (Groen).
Op de eerste dag werd het "Vrouwelijk leiderschap in de strijd tegen COVID-19" nog eens in de verf gezet. Enkele lichtende voorbeelden:
- professor dr. Katalin Karikó - de Hongaarse biochemicus die betrokken was bij de ontwikkeling van het mRNA;
- dr. Maria Rosaria Capobianchi, hoofd van het Italiaanse team dat als eerste het COVID-19-virus heeft geïsoleerd
- lda dalla Valle, hoofdverpleegkundige van de spoedafdeling van het Epicura Hornu ziekenhuis in België en voorzitter van de FNIB (Nationale Federatie van Verpleegkundigen in België).
Ze stelden onder meer aan de kaak dat vrouwen in wetenschap, technologie, wiskunde en ingenieursstudies (STEM) slechts voor 2/5de vertegenwoordigd zijn terwijl ze toch 52% van de Europese bevolking uitmaken.
Petra De Sutter (Groen), arts en vicepremier, was een enthousiaste deelnemer. Haar belangrijkste raad aan alle vrouwen: ‘Stop nooit met in jezelf te geloven’. "Emotionele Intelligentie en integriteit zijn kernkwaliteiten voor leiders", gaf ze nog mee. "Open niet alleen je geest, maar ook je hart. Luister naar mensen, geloof in hen, tracht hen te begrijpen en ze zullen ook voor u openstaan.”
“Jo Cox, het Britse parlementslid dat enkele Jaren geleden vermoord werd, had een credo dat ik deel: “We zijn veel meer verbonden dan dat zaken ons verdelen”.
Interdependentie
"Ik vind ook inspiratie in het Boeddhisme. Als kinderen zijn we afhankelijk. Als adolescenten streven we naar onafhankelijkheid. De volgende stap in onze ontwikkeling is ‘interdependentie’. We hebben elkaar nodig om vooruitgang te boeken. Twee boeken raad ik aan voor al wie leiding wil geven. ‘The Seven Habits of Highly Effective People’ van Stephen M. R. Covey and ‘Hoe vang ik een rat’ van Richard Engelfriet en Peter van der Geer. Veel leesgenot!
Pandemie is vrouwencrisis
De praktische organisatie van de tweede dag was in handen van de Commissie rechten van de vrouw en gendergelijkheid. Thema: "We zijn sterk: Vrouwen in de strijd tegen COVID-19".
Deze crisis is een vrouwencrisis, zei Evelyn Regner, europarlementslid uit Oostenrijk. "Voor 75% worden vrouwen getroffen. Kinderzorg, eerste lijn, gezondheidswerkers, schoonmaakpersoneel… noem maar op.
Ook zij diste nog enkele sprekende cijfers op: vrouwen zijn nog steeds 14,1% minder betaald dan hun mannelijke collega’s in Europa. De pensioenkloof is nog schokkender. En “we willen geen 100 jaar meer wachten om dat alles gelijk te trekken."
"Werkloosheid sloeg tijdens covid 19 ook veel meer toe bij vrouwen: Portugal spande de kroon in Europa want daar wordt 90% van de nieuwe werklozengroep door covid 19 gevormd door vrouwen. In mijn land, Oostenrijk, is het niet veel beter: 80%. Zoals bekend nam ook het geweld op vrouwen het afgelopen jaar gevoelig toe."
Ook commissievoorzitter Ursula von der Leyen, arts en vrouw, promootte het initiatief.