Stefan Teughels (Wachtposten Vlaanderen) evalueert de huidige aanpak van de coronacrisis als overwegend positief, enkele schoonheidsfoutjes niet te na gesproken. “De Vlaamse gezondheidsinspectie signaleert dat haar telefoonlijn roodgloeiend staat. Het is aan de overheid en aan ons, zorgverleners, om de paniek niet te doen toenemen. De paniek mag niet erger worden dan het virus op zich.”
De wachtposten staan in contact met de Vlaamse gezondheidsinspectie. "We lijsten nu op welke wachtposten nog mondmaskers hebben en welke niet. Lokaal bekijken we met ziekenhuizen hoe we eventuele gevallen moeten doorsturen om te vermijden dat mogelijk besmette mensen in de wachtkamer moeten plaatsnemen. Zelf wisselen we hier info uit met de drie ziekenhuizen in onze regio."
"Van de overheid kregen we geen nieuws dat er nog mondmaskers aankomen of in reserve zitten. Schijnbaar zouden ze wel een bestelling plaatsen, vernam ik via het nieuws."
"Als de apotheken zelf al door hun voorraad heen zitten wegens een rush van de algemene bevolking, dan kan dat uiteraard niet. Dat had de overheid moeten voorzien. Die maskers moeten prioritair zijn voor de zorgverleners. Van de overheid krijgen we wel geregeld nieuwsflashes met nieuwe richtlijnen, op dat vlak zit de communicatie goed."
Verdacht geval
"Een paar weken geleden had ik hier zelf in de praktijk een verdacht geval", getuigt dokter Teughels. "Ik belde met gezondheidsinspectie en ik volgde gewoon de richtlijn. Dat is de normale gang van zaken. Een richtlijn die intussen weer veranderd is, maar het is niet verwonderlijk dat die verandert naargelang de situatie. Daar kan ik de overheid geen steen werpen."
Tussen de wachtposten en de overheid zit de samenwerking tot nu toe goed. "We hebben geleerd uit het verleden, onder andere bij een mazelenuitbraak. Toen waren we niet op de hoogte met de bijhorende problemen tot gevolg. Wachtposten kunnen epidemieën als bof sneller detecteren omdat ze een groter gebied bewaken. Ook de UA helpt ons met een gegevensanalyse."
"Dat de Franstalige gezondheidsinspectie dubbelzinnige richtlijnen geeft zoals een Franstalige collega signaleert", betreurt dokter Teughels. Hij wijt het ook aan onze ingewikkelde staatsstructuur.
Schok na Krokus?
Dat de grote schok er nog zit aan te komen na de krokusvakantie? Dr. Teughels acht die kans reëel. "Er is zeker veel paniek bij de bevolking. De Vlaamse gezondheidsinspectie signaleert dat haar telefoonlijn roodgloeiend staat. Het is aan de overheid en aan ons zorgverleners om de paniek niet te doen toenemen. De paniek mag niet erger worden dan het virus op zich."
Blijft nog dat de richtlijn (14 dagen quarantaine of risicopersonen minder dan 14 dagen na een terugkeer uit een risicoland): die periode van 14 dagen blijft voorlopig officieel van kracht, al zou die volgens sommige deskundigen beter opgetrokken worden naar een 20-tal dagen. “Tot dusver moeten we de officiële richtlijn volgen”, dixit Stefan Teughels.
Meer info van de overheid leest u hier.
> Lees ook: "Huisartsen zijn slecht geïnformeerd"