Sancties voor te trage labs klinische biologie terecht?

Sinds kort wordt publiek gemaakt hoe snel een bevestigde besmetting wordt doorgegeven aan de contacttracers. Labs die te traag gegevens doorspelen, riskeren sancties. Een positief testresultaat moet binnen het uur in de databank van Sciensano belanden. Dat raakte onlangs bekend. Wat vindt klinisch bioloog Marc Moens daarvan?

Niet dat die labs het zo slecht doen. De meeste doen het nu al goed, maar sommige komen niet in de buurt van die verwachting of rapporteren te vaak onvolledige data. En dat kan niet meer door de beugel, heet het.

"Dat drukkingsmiddel zal waarschijnlijk wel werken, maar hoe check je dat allemaal?", vraagd dokter Moens zich af. "Het was natuurlijk niet correct dat sommige labs hun resultaten veel te traag doorspeelden. Toch mag je niet onderschatten hoe moeilijk dat allemaal is. De testen zijn zeer arbeidsintensief. In vele laboratoria wordt dag en nacht gewerkt, extra personeelsleden werden aangeworven."

"Soms detectivewerk"

"Organisatorisch is het moeilijk, administratief loodzwaar. En als je je testen dan correct en kwaliteitsvol hebt laten verlopen, moet je met de resultaten ook nog bij de juiste aanvrager terechtkomen. Soms is daarvoor echt detectivewerk nodig om te weten waar die resultaten naartoe moeten. De overheid onderschat dat toch een beetje."

"Nu verloopt het wel stilaan beter, maar in het begin liep de achterliggende informatisering nogal mank. Ik ben dus niet bepaald gelukkig met dat drukkingsmiddel. Je bent er niets mee als aanvragen bij de verkeerde persoon terechtkomen omdat ze misschien verkeerd werden opgesteld in het triagecentrum of het Antwerpse testdorp. Ik vind de strafmaat toch een beetje buitenissig. Niet altijd is het laboratorium de schuld."

Toch waren de laboratoria niet zo lang geleden vragende partij om meer bij de testing betrokken te worden?

"Ja, maar het schoentje knelt dus vooral bij het administratieve deel. In het begin deed iedereen maar wat om die informatiestromen correct te laten verlopen: e-forms, papieren aanvragen, scannen... het was een poespas. De labs moeten natuurlijk ook hun inspanningen leveren, maar het geheel dient beter uitgewerkt te worden."

> Lees ook: Financiële sancties voor te trage labs

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.