Regering verdedigt voorzichtig begin van vaccinatiecampagne

Premier Alexander De Croo en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke verdedigen het eerder voorzichtige begin van de vaccinatiecampagne tegen COVID-19 in ons land. Maar "voorzichtigheid is niet tegengesteld aan snelheid", klonk het donderdag in de Kamer. "Na een zeer voorzichtige periode moeten we nu sneller kunnen gaan."

Na wat proefdraaien eind vorig jaar is de vaccinatiecampagne in de woonzorgcentra deze week uit de startblokken geschoten. Maar die opstart veroorzaakte meteen kritiek, omdat de inentingen niet zo snel lijken te gaan als zou kunnen. De federale regering vroeg de taskforce vaccinatiestrategie daarop om een versnelling, ook al omdat producent Pfizer de beloofde leveringen voor de komende weken eerder deze week garandeerde.

Tegelijkertijd verdedigt de regering het voorzichtige begin, bleek vanmiddag tijdens een debat in de plenaire Kamer. "De interfederale taskforce, met daarin alle regeringen, heeft voor een voorzichtige aanpak gekozen. Dat is verdedigbaar", zei De Croo. "De bedrijven hebben er alles aan gedaan opdat de vaccins veilig zijn. Ik denk dat het niet meer dan logisch is dat we in het laatste stadium, de toediening, er alles aan doen om ervoor te zorgen dat dat ook 100 procent veilig gebeurt."

De premier gaf wel aan dat het nu tijd is voor een hogere snelheid: "De vaccins zijn er niet om in een frigo te liggen, maar om de bevolking te beschermen."

'Just-in-time-wetenschap'

De taskforce vaccinatie is belast met het uitzoeken van de manier waarop die versnelling moet gebeuren. Morgen moet daar meer duidelijkheid over zijn. Maar minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke benadrukte dat de vaccinatiecampagne "onvermijdelijk constant herbekeken moet worden, op basis van leveringen, productiecapaciteit, toelatingen op de markt en de toenemende kennis over de werking van de verschillende vaccins".

"We beleven een soort van 'just in time'-wetenschap: inzichten moeten onmiddellijk omgezet worden in actie. Dat vraagt elke dag rijden en omzien", zei de sp.a-vicepremier. "Dat creëert onzekerheid bij het publiek, dat wil weten hoe de organisatie en de timing precies zitten, maar op dit moment is dat zeer moeilijk. "

Oppositie

De oppositie nam geen genoegen met die uitleg. "U stelt getreuzel voor als voorzichtigheid, en dat is niet geloofwaardig", zei cdH-politica Catherine Fonck. "De vaccins die nu in de koelkast zitten, moeten deze week nog gezet worden. Ik verwacht morgen een becijferd en duidelijk plan."

Ook volgens Vlaams Belang-fractieleidster Barbara Pas gaat de vaccinatie gewoon te traag. "Aan dit tempo hebben we nog eerder groepsimmuniteit door besmetting dan door vaccinatie", sneerde ze. N-VA-Kamerlid Kathleen Depoorter vond het "schrijnend" dat de regering geen stappen heeft ondernomen om meer en sneller vaccins van Pfizer en BioNTech naar ons land te halen. "U had daarmee misschien de zorgverstrekkers al kunnen inenten, die dan immuniteit gehad zouden hebben bij de derde golf die er misschien aankomt."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.