Verschillende Europese landen, waaronder ook België, hebben afgesproken elkaar op de hoogte te houden van de coronavaccinatiecampagnes. De uitwisseling komt er op initiatief van Italië. Ook Nederland, Duitsland, Luxemburg, Spanje en Zwitserland doen mee.
Volgens het kabinet van federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) is het vooral de bedoeling om de campagnes in de verschillende landen wat te coördineren en om "elkaar op de hoogte te houden". Het is niet meteen de bedoeling om concrete afspraken te maken om overal op hetzelfde moment te gaan vaccineren.
Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) neemt aanstaande maandag vervroegd een besluit over de toelating van het eerste coronavaccin in de Europese Unie, van Pfizer en BioNTech. Als het agentschap maandag het eerste coronavaccin goedkeurt, laat de Europese Commissie dat nog voor Kerstmis toe, zodat het in de EU verkocht en gebruikt mag worden. De eerste vaccinaties kunnen dan nog dit jaar plaatsvinden.
Mogelijk is er ook een impact op de voorziene startdatum in België, al is dat nog niet zeker. Tot nog toe was sprake van vaccinaties vanaf 5 januari. De taskforce onder leiding van dokter Dirk Ramaekers, officieel de 'taskforce operationalisering covid-19-vaccinatiestrategie', bekijkt op vraag van minister Frank Vandenbroucke of het Europese nieuws een versnelling kan betekenen. Wellicht komt daar snel meer nieuws over.
De Duitse minister Jens Spahn wil dat Duitsland binnen een tot drie dagen na de goedkeuring begint met inenten. Dat zou dan rond Kerstmis zijn.