Voor de correctionele rechtbank van Leuven heeft het openbaar ministerie dinsdag achttien maanden cel gevorderd voor Chris M., de zogenaamde ozondokter. De procureur stelt de toegediende ozontherapie bij sporters gelijk met bloeddoping.
Op het lang verwachte proces liet de verdediging finaal de eis vallen om de zitting achter gesloten deuren te laten plaatsvinden. De 53-jarige arts uit Rotselaar was zelf aanwezig maar liet het woord aan zijn twee raadsmannen.
Het openbaar ministerie beschuldigde Chris M. van drie dopingpraktijken: ozontherapie, het toedienen van injecties met een ijzerpreparaat en infusen met aminozuur en het bijstaan van sporters bij overtredingen op de antidopingregels.
De procureur gaf details over het contact van M. met sommige van de twintig sporters die tot zijn cliënteel behoorden. "Op 27 maart 2012 raadde hij Greg Van Avermaet aan om cortisone te gebruiken zo dicht mogelijk bij de Ronde van Vlaanderen van 1 april. De wielrenner vroeg om meer precieze richtlijnen. Hoe korter bij de koers hoe beter, was het antwoord van de dokter."
Volgens het parket probeerde de arts de wetgeving te omzeilen door creatief om te springen met de hoeveelheden van sommige producten en de tijdsspanne waarin ze werden toegediend. De beklaagde zou naar producten hebben gegrepen die ontwikkeld zijn voor premature kinderen die moeilijk voedsel tot zich kunnen nemen. "Kostprijs 10 euro per dosis. Na tussenkomst van het ziekenfonds nog maar 1,8 euro. Wij betalen dus met z'n allen voor het dopinggebruik."
Voor het openbaar ministerie is ozontherapie niet meer of niet minder dan bloeddoping. "Een afgenomen en gemanipuleerde hoeveelheid bloed wordt opnieuw toegediend en dus weer in de bloedsomloop gebracht. Chris M. stelt de sporters daarmee bloot aan diverse gevaren."
Voor de procureur zijn de feiten bewezen, onder meer op basis van een huiszoeking. "In de praktijk in Rotselaar werd het ozontoestel aangetroffen en werden alle bestanden van zijn computer doorzocht. Chris M. kan zich niet langer achter zijn beroepsgeheim verschuilen." Het openbaar ministerie vorderde achttien maanden cel. In het geval van uitstel van een deel van de straf vraagt het dat probatievoorwaarden worden opgelegd.
Volgens de verdediging is er van doping geen sprake en behandelde Chris M. zijn cliënteel als patiënten en niet als sporters. "Ozontherapie is op zich niet verboden. Het parket wekt al jaren de indruk dat onze cliënt een echte dopingdokter is. In realiteit is hij een huisarts die sporters begeleidt", stelden de advocaten Toon Muysewinkel en Pascal Nelissen Grade. Zij gaven ook de media een veeg uit de pan. "Zij hebben er nog een schepje bovenop gedaan en het proces mee gestuurd." De raadsmannen vroegen de vrijspraak. Als er toch een straf wordt opgelegd, verzoeken ze om opschorting.
Het vonnis valt op 14 november.