Covid-19 en de daarmee gepaard gaande veranderende regels plus groter takenpakket verzwaart de klassiek al zware bureaucratische rompslomp nog meer zodat dit voor nogal wat oudere huisartsen de druppel is die de emmer doet overlopen: ze hangen hun witte jas aan de haak, ook al omdat ze daarnaast nog een covid-19-risicogroep vormen.
Zo groeit de coronavermoeidheid van deze oudere huisartsen steeds meer, signaleert het Nieuwsblad. Hoe langer de crisis aansleept, hoe groter het takenpakket, lijkt het wel. En dan gaat het nog niet eens over alle extra veiligheidsmaatregelen. Dus is dit voor deze huisartsen vaak het extra zetje om de stap te zetten naar het pensioen.
Greet Van Kersschaever, ondervoorzitter Domus Medica (centraal op foto), bevestigt die trend, al voegt ze eraan toe dat ook jongere huisartsen de groeiende administratieve rompslomp minder en minder zien zitten. "Alleszins willen de oudere huisartsen die nu meer en meer uit het beroep stappen, wel nog voor hun patiënten zorgen, maar die wil ligt steeds meer in balans met de administratieve overlast. Het komt erop aan om huisartsen zoveel mogelijk te laten focussen op hun kerntaak: hun zorg voor de patiënt."
Het feit dat contacttracing bovenop andere zorg komt, betekent niet dat huisartsen dat aspect afwijzen: ze willen er zeker bij betrokken worden omdat zij hun patiênten het best kennen en weten wanneer die meer aandacht verdienen.
Dat oudere huisartsen bang zijn om zelf besmet te raken, klopt deels, meent dr. Van Kersschaever. "Maar doorgaans werken huisartsen in goede omstandigheden als het om covid-19 gaat."
Wel dreigen de lokale huisartsenkorten nog te groeien als meer huisartsen tegelijk met ensioen gaan. "Gelukkig is het quotum voor huisartsen toegenomen bij de contingentering. We hopen dat dit zal leiden tot meer nieuwe jonge huisartsen", besluit Greet Van Kersschaever.