Oudere artsen moeten niet elektronisch voorschrijven

Artsen ouder dan 62 jaar zullen niet verplicht worden om elektronisch geneesmiddelen te gaan voorschrijven. Dat is maandag beslist op het Verzekeringscomité van het Riziv, meldt artsensyndicaat BVAS. De uitrol van het systeem wordt bovendien uitgesteld naar 1 juni 2018.

Over de invoer van het elektronisch voorschrijven - normaal voorzien voor 1 januari - bestond al een hele tijd discussie. Elektronische voorschriften worden in principe aangemaakt vanuit het elektronisch medisch dossier, maar niet alle zorgverstrekkers hebben daar zomaar toegang toe, klonk het afgelopen zomer nog. Bovendien vonden sommige dokters de software te duur, omdat ze maar zelden medicatie voorschrijven, en was het systeem voor bepaalde artsen op leeftijd gewoon te complex.

BVAS vroeg daarom een uitstel naar 2021 - vanaf dan is ook het elektronisch globaal medisch dossier (EMD) verplicht - maar ving volgens voorzitter Marc Moens bot op het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld), zei hij in november in de Artsenkrant.

Op het Verzekeringscomité van het Riziv is nu wel beslist om de deadline te verschuiven naar 1 juni 2018. "Zonder meer een grote overwinning", zegt Moens. Bovendien zullen artsen vanaf 62 jaar niet verplicht worden om elektronisch voor te schrijven: zij zullen op het moment dat het elektronisch globaal medisch dossier verplicht wordt, toch al op pensioenleeftijd zijn. Ook voor huisbezoeken en tijdens bezoeken in instellingen, geldt de verplichting om elektronisch voor te schrijven niet. "Een grote opluchting voor huisartsen", zegt Moens.

Wanneer het elektronisch voorschrijven wordt ingevoerd, krijgen patiënten geen papiertje meer mee voor bij de apotheker. Dokters laden hun voorschrift gewoon online op, waarna apothekers genoeg hebben aan de elektronische identiteitskaart van patiënten om alle nodige informatie te raadplegen. 

Ook over het 'papierloos' voorschrijven bestaat echter nog wat discussie. Voor BVAS moet dat stapsgewijs worden ingevoerd, zodat het pas vanaf half 2019 in alle apotheken mogelijk moet zijn om geneesmiddelen af te halen zonder papieren bewijs van elektronisch voorschrijft.

Het systeem dat artsen die maar af en toe geneesmiddelen voorschrijven toegang verleent tot het elektronisch medisch dossier, Paris, wordt bovendien vanaf 1 juni toegankelijk zonder 'eHealth-certificaat', meldt BVAS nog. Nu hebben dokters zo'n certificaat nog nodig, maar dat brengt volgens de artsenbond een installeringskost met zich mee.

> Lees ook: Elektronisch voorschrijven uitgesteld - Uitstel is geen afstel, waarschuwt De Block

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    05 december 2017

    De informaticasnelweg zal overvol zitten en volgeb(r)ouwd worden met flitspalen zodanig dat we om niet te moeten werken voor het afbetalen van ons boetes wel verplicht zullen zijn om onze (toe)vlucht te nemen tot paard en kar in de hoop dat we ze juist in het gareel spannen .

  • Patrick DE WIT

    05 december 2017

    Persoonlijk voel ik mij ferm beledigd door deze betutteling van de artsen ouder dan 62 jaar.
    Zal ik maar een griffel en een lei bestellen bij bol.com? of moet ik ze te voet gaan halen in een lokaal winkeltje?
    Ik gebruik recip-e al enkele maanden, het is zeer veilig, gemakkelijk correct ......

    Maar veel erger is dat deze beslissing een groot aantal artsen als het ware wil ontmoedigen om de aan hoge snelheid rijdende e-health trein te missen.

    Beste collega's oudere artsen laat jullie niet doen en stap mee op de informatica snelweg. De kwaliteit, de correctheid en de patiëntveiligheid zal er positief door beïnvloed worden.

    Patrick De Wit
    Neuroloog