In de aanloop naar het nakend euthanasieproces met drie artsen rees ook de vraag om huisarts en hoogleraar medisdhe deontolgie Marc Cosyns op te roepen., naast Johan Braeckman, professor filosofie. Even kwam ook ter sprake of de drie betrokken artsen niet psychiatrisch onderzocht moesten worden.
Motivatie om Marc Cosyns op te roepen: "Hij lag aan de grondslag van onze euthanasiewetgeving en is onze technisch raadsman in dit proces", zei advocaat Frédéric Thiebaut, die één van de beschuldigden verdedigt. "U wilt er een filosofisch-politiek proces van maken. Dat is niet de bedoeling", reageerde de aanklager.
In 2014 verklaarde dr. Cosynsj zich een koele minnaar van de euthanasiewet. Hij pleit voor de totale vrijheid voor de patiënt waarbij de taak van de arts enkel is om de wettelijke bepaling na te leven. Hij neemt duidelijk afstand van de omschrijving van ondraaglijk lijden, omdat het volgens hem niet de taak is van een arts om eigen normen of gevoelens op te leggen aan de patiënt.
Het advocatenkantoor van Jef Vermassen, dat optreedt voor de derde beschuldigde, wou professor filosofie Johan Braeckman oproepen, omdat hij met de arts had samengewerkt. "Het gaat niet uitsluitend om moraliteit", zei advocaat Rudy Arts. "We willen ook een heel goede vriend van het slachtoffer oproepen, die bij haar was dag van de euthanasie. Dat is voor de kroongetuige, die best op voorhand verhoord zou worden." Volgens advocaat Keuleneer zijn verschillende getuigen niet noodzakelijk. "Men wil het algemene proces van euthanasie bij mensen met psychisch lijden maken. Daar verzetten we ons tegen."
Psychiatrisch onderzoek
Op de zitting bleek ook dat de artsen niet psychiatrisch onderzocht zijn, zoals gebruikelijk voor een assisenproces. "Dit is een zaak die uit de ban springt van het normale assisencircuit", zei voorzitter Minnaert. "Het psychiatrisch onderzoek is om de wet op de internering toe te passen, maar ik denk niet dat dat in deze debatten van toepassing zal zijn. Er is ook geen wettelijke verplichting." Advocaat Keuleneer stelde dat de wet van 2009 het psychiatrisch onderzoek voorschrijft, maar dat dat artikel nooit in werking getreden is.
Tuchtonderzoek
De Orde der artsen heeft nog geen disciplinair onderzoek gestart tegen de drie artsen naar aanleiding van de euthanasiezaak, zo bleek op de zitting van het Gentse hof van assisen. De burgerlijke partij vraagt wel dat de voorzitter van de Orde der artsen Oost-Vlaanderen (dokter Pieter Van Mulders) opgeroepen wordt als getuige op het proces. Ook Wim Distelmans, de voorzitter van de Federale Controle- en Evaluatiecommissie Euthanasie, wordt door verschillende partijen als getuige gevraagd.
Het proces start op 17 januari voor het hof van assisen in Gent. Op 14 januari wordt de jury samengesteld.
> Lees ook: verdediging vermoedt politiek-religieuze maneuvers