Nog geen valse geneesmiddelen in apotheek sinds invoer QR-codes

Sinds de Europese Falisified Medicines Directive van toepassing is in ons land, zowat één jaar geleden, is er nog geen enkel vals geneesmiddel opgedoken op het reguliere circuit. Dat laat de Belgian Medicines Verification Organisation (BeMVO) weten. "Nog maar eens een goede reden om medicatie op de reguliere markt aan te kopen, en bijvoorbeeld niet op het internet", zegt Pieter Boudrez van BeMVO, die spreekt van een succes.

Sinds 9 februari vorig jaar zijn de Belgische apotheken overgeschakeld op een Europees systeem om de authenticiteit en veiligheid van geneesmiddelen op voorschrift te controleren. Ons land had in principe al een vrij performant systeem, maar de Europese richtlijn Falsified Medicines Directive verplichtte een alomvattende database voor alle toen nog 28 Europese lidstaten.

Alarm

Concreet werkt het zo: de verpakkingen van geneesmiddelen op voorschrift en van terugbetaalde geneesmiddelen worden voorzien van een unieke QR-code, die door de geneesmiddelenfabrikanten geregistreerd is in een Belgische en Europese database. Wanneer de apotheker de medicatie aan de patiënt aflevert, scant die de verpakking om na te gaan of het doosje effectief voorkomt in de database en nog niet eerder is gescand. Bij problemen krijgt de apotheek een alarmsignaal, waarna de verpakking verder onderzocht kan worden.

Wel bracht de complexiteit van dit Europese systeem met zich mee dat er zich nog vals positieve meldingen konden voordoen bij het scannen. In nauw overleg met de apothekers en de farmaceutische bedrijven screent BeMVO deze (valse) positieven om te kunnen ingrijpen waar nodig. Tot op vandaag is geen enkele vervalsing vastgesteld in België.

Het systeem werkt, zeggen ze bij BeMVO. "In het begin waren er redelijk wat valse positieve meldingen, maar de kinderziektes zijn er nu stilaan uit", zegt Pieter Boudrez, voorzitter van de raad van bestuur bij BeMVO. "We kunnen vandaag toch van een succes spreken."

Niet minder dan 98% van de verschillende actoren, actief in de geneesmiddelenverdeling in België, is volledig geactiveerd in het systeem. In nauw overleg met het Federaal Agentschap voor de Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) worden de laatste procenten in kaart gebracht.

Niet op internet

Omdat België al een vrij performant systeem voor de controle op geneesmiddelen had, komt valse medicatie al een tijdje niet meer op de Belgische reguliere markt terecht, zegt Boudrez. Maar in de buurlanden heeft het systeem wel al vervalste geneesmiddelen ontdekt. "Dit systeem controleert trouwens niet de geneesmiddelen die op internet circuleren", klinkt het. "Nog maar eens een goede reden voor mensen om medicatie op de reguliere markt te kopen."

Pieter Boudrez besluit: “Dank zij het Geneesmiddelen Verificatie Systeem heeft de patiënt die zijn voorgeschreven geneesmiddelen via de officiële apotheekkanalen aanschaft een bijkomende garantie op een medicatie die aan alle nodige kwaliteitseisen voldoet."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.