Het aantal bloeddonaties in ons land (meer dan 243.500) is dit jaar met 5 procent gedaald ten opzichte van 2019. Dat is vooral te wijten aan de eerste coronagolf tussen april en mei. Toen stelden de ziekenhuizen veel reguliere zorg uit, waardoor de vraag naar bloed daalde. Dat blijkt donderdag uit cijfers van het Rode Kruis.
Het aantal plasmadonaties is dan weer met 22 procent gestegen, naar bijna 155.000. Daar zijn drie belangrijke redenen voor. "Ten eerste hebben verschillende bloeddonoren op onze vraag plasma gegeven vanwege de verminderde vraag naar bloed", zegt woordvoerder Nena Testelmans van Rode Kruis-Vlaanderen.
"Ten tweede hebben we een afspraak met de overheid om jaarlijks meer plasma in te zamelen. Plasma is immers voor verschillende medicijnen een belangrijke grondstof en de vraag naar die medicatie stijgt wereldwijd."
"Ten derde heeft de schommelende vraag in de ziekenhuizen minder impact op plasmadonaties, omdat we dat 3 jaar kunnen bewaren en bloed slechts 42 dagen."
Nieuw voor coronajaar 2020 is de inzameling van plasma van genezen COVID-19-patiënten, dat rijk is aan antistoffen tegen het virus, voor twee grote nationale studies. Daarvoor telde het Rode Kruis 834 plasmadonaties van 404 donoren.
De bloedvoorraad van het Rode Kruis is momenteel voldoende om alle ziekenhuizen te bevoorraden. "Nieuwe donoren blijven natuurlijk altijd welkom", aldus Testelmans. "Elk jaar houdt 10 procent van de donoren ermee op en we willen ons bestand op peil houden."
Tot midden februari voert het Rode Kruis daarom nog campagne om iedereen aan te zetten bloed of plasma te doneren. "De twee afgelopen zaterdagen waren onze donorcentra open. Dankzij onze donoren waren die alvast een groot succes", aldus nog Testelmans.
Momenteel zijn er meer dan 136.000 bloeddonoren en bijna 37.500 plasmadonoren.