Rode Kruis Vlaanderen gaat de komende jaren twee nieuwe donorcentra per jaar openen. Zo moet het aantal donorcentra tegen 2029 op 24 liggen, tegenover 14 nu. Een en ander heeft te maken met de ambitie om tot en met 2029 jaarlijks 5 procent meer plasma op te halen.
Sinds 2018 moet het Rode Kruis jaarlijks 5 procent meer plasma ophalen, op vraag van de federale minister van Volksgezondheid. In dat kader bracht uittredend minister Frank Vandenbroucke (Vooruit) donderdag een bezoek aan het donorcentrum van UZ Leuven in Gasthuisberg.
De hogere ambities rond plasmadonaties kwamen er omdat er een wereldwijde schaarste van het product is ontstaan. "Plasma wordt meer en meer gebruikt voor transfusies (rechtstreekse toedieningen aan patiënten, red.)", legt Philippe Vandekerckhove, CEO van Rode Kruis Vlaanderen, uit. "Anderzijds zijn ook landen als China en een aantal Afrikaanse landen plasma meer gaan gebruiken."
Om zeker te zijn dat er voldoende voorraad is in België, om niet afhankelijk te moeten zijn van de internationale markt, zijn de verhoogde doelstellingen opgesteld. Jaarlijks 5 procent meer plasma ophalen, betekent dat er tegen 2029 ruim 205.000 liter plasma ingezameld moet worden. In 2018 lag de doelstelling op ongeveer 120.000 liter. Op ruim 10 jaar tijd gaat het dus om een toename van 71 procent.
De opening van twee nieuwe donorcentra per jaar in Vlaanderen moet helpen om de gewenste plasmavolumes op te halen. Een eerste nieuw centrum opent de deuren in het voorjaar van 2025 in Oudenaarde. Andere nieuwe locaties worden nog verder bepaald en later bekendgemaakt.
Al is plasma doneren volgens de CEO minder gekend bij het breed publiek in vergelijking met bloeddonaties, toch is Vandekerckhove optimistisch dat de doelen gerealiseerd zullen worden. "Sinds 2018 hebben we de 5 procent groei steeds gehaald, of er zelfs over gezeten", zegt hij. "Op dit moment is 3 procent van de Vlamingen bloeddonor, terwijl slechts 0,5 procent plasmadonor is. We zoeken elk jaar 5.000 nieuwe plasmadonoren, maar we hebben een goede traditie van donaties, waar we heel dankbaar voor zijn. We zijn positief dat die goede traditie zich zal verderzetten."
Behalve voor transfusies wordt plasma ook gebruikt als grondstof in medicijnen, bijvoorbeeld voor patiënten met hemofilie, kanker of de ziekte van Parkinson. In de nieuwe locaties zullen donoren overwegend plasma kunnen geven, maar bloeddonaties zijn ook mogelijk.