In VTM Nieuws pleitte Margot Cloet voor de verplichte vaccinatie van het zorgpersoneel. Ze wil dat iedereen in de zorg een verplichte coronaprik krijgt van zodra er voldoende vaccins zijn. Of dat juridisch ook kan? Meester Filip Dewallens stelde zich eerder zeer voorzichtig op in een gesprek met De Specialist.
Momenteel geldt de vaccinatieverplichting niet, zelfs niet voor wie in de zorg werkt. Maar volgens Cloet kun je die verplichting wel degelijk opleggen. Zo bestaat die plicht voor het zorgpersoneel wat hepatitis B betreft. Werkgevers in de zorg mogen geen mensen aannemen die daar niet voor gevaccineerd zijn. Vandaar dus de vraag om die verplichting uit te breiden, zeker na de uitbraak in een WZC in
Ingooigem gisteren van de Zuid-Afrikaanse variant.
Toen kwam aan het licht dat van de besmetten bij het personeel een flink deel zich niet had laten vaccineren. Indirect een aanwijzing van het belang van vaccinatie.
Nochtans is deze stap niet eenvoudig te zetten. Juridisch expert Filip Dewallens liet eind november op onze site nog het volgende noteren, daarbij verwijzend naar een eerdere volmachtenwet die tot stand kwam bij de crisis van de Mexicaanse griep in 2009: "In het licht van het vaccinatiedebat dat nu op gang komt, is verplichte vaccinatie geen evidentie. De machtenwet van 16 oktober 2009 bepaalde dat de regering geen vaccinatie kon opleggen.
“Hoewel er toen meerdere vaccins beschikbaar waren, werd er dus uitdrukkelijk voor gekozen om geen vaccinatieplicht op te leggen, ook niet aan de risicogroepen of aan bepaalde personeelsgroepen. In de bijzondere machtenwet van 27 maart 2020 zit overigens geen vaccinatiebepaling of -verbod.”
> Lees ook: "Verplichting geen juridische evidentie"
Laatste reacties
Johan Van Calster
01 maart 2021Dit lijkt me heel zinvol hoewel juridisch afdwingen niet eenvoudig zal zijn tenzij er een voldoende groot draagvlak gevonden wordt.
Francis Stammen
01 maart 2021wat wordt de volgende verplichting?
Francis Stammen
01 maart 2021wat wordt de volgende verplichting?