Een betere controle van de glykemie bij type 2-diabetes door Mg? Zeker, maar niet alleen bij diabetespatiënten.
Meerdere studies hebben aangetoond dat een Mg-rijke voeding en Mg-supplementen invloed hebben bij type 2-diabetespatiënten en de glykemie verbeteren.
In 2011 werd een meta-analyse1 gepubliceerd die aantoont dat Mg-supplementen gedurende 4-16 weken bij diabetespatiënten de glykemiecontrole verbeteren. Het is duidelijk dat Mg de glykemiecontrole op korte termijn kan verbeteren. De meta-analyse heeft echter geen verbetering op lange termijn kunnen aantonen.
Twee andere meta-analyses2,3 hebben aangetoond dat mensen die meer Mg innamen via de voeding of supplementen, minder kans liepen op ontwikkeling van type 2-diabetes. Bij elke inname van Mg 100mg/d daalde het risico op diabetes met 15%. 100 mg is de hoeveelheid magnesium in 1/3 kom sojabonen, 200g spinazie, 4 sneden volkorenbrood en 3 porties gepelde amandelen.
Een laatste meta-analyse4 werd uitgevoerd bij mensen zonder diabetes. Volgens die meta-analyse is de glykemiecontrole beter bij mensen die veel Mg via de voeding innemen.
Samengevat, gezien de resultaten van die vier meta-analyses kan je concluderen dat een hoge inname van Mg (bij voorkeur via de voeding?) de glykemie beter onder controle brengt, zowel bij gezonde mensen als bij diabetespatiënten.