Kinderen met astma worden gemakkelijker zwaarlijvig dan andere.
Een zeer grote studie uitgevoerd bij 2.171 kinderen van 5 tot 8 jaar heeft het langetermijneffect van luchtvervuiling op de gezondheid van kinderen onderzocht. De kinderen werden langdurig gemonitord, tot 10 jaar lang. Er was ook een substudie, bij kinderen met astma (13,5% van de totale groep). Geen van hen was zwaarlijvig bij de start van het onderzoek. Tijdens de observatieperiode is 15,8% zwaarlijvig geworden.
Over een periode van 10 jaar na de diagnose liepen de kinderen met astma 51% meer kans om zwaarlijvig te worden dan kinderen zonder die aandoening. Als ze een inhalator gebruikten tijdens astma-aanvallen daalde dat risico echter tot 43%.
Dr. Zhanghua Chen, die de studie heeft uitgevoerd, concludeert dat kinderen met astma vaak te veel wegen of zwaarlijvig zijn, al zijn er in de literatuur geen aanwijzingen dat astma obesitas zou veroorzaken. Net als andere onderzoeken toont deze studie aan dat astma tijdens de kinderjaren het risico op obesitas kan verhogen.
Een verklaring zou kunnen zijn dat kinderen door hun ademhalingsproblemen minder lichaamsbeweging nemen, maar de studie geeft geen precieze informatie over lichaamsbeweging. Een andere mogelijke verklaring is dat de inname van geneesmiddelen tegen astma gewichtstoename in de hand werkt.
Volgens Frank Gilliland, die aan de studie meewerkte, kunnen ernstig astma en obesitas andere metabole aandoeningen veroorzaken, zoals prediabetes en type 2-diabetes. Door de diagnose tijdig te stellen en de ziekte te behandelen, kan je gewichtstoename tijdens de kinderjaren sneller aanpakken.
Frank Gilliland zei ook dat de correlatie tussen het gebruik van een inhalator en de lagere incidentie van obesitas overeind bleef, ongeacht de mate van lichaamsbeweging en de inname van andere geneesmiddelen tegen astma.
De studie vertoont echter enkele zwaktes: de vragenlijsten waren vooraf ingevuld — een factor van onnauwkeurigheid dus — en tijdens de studie werd geen precieze informatie over de voeding verzameld.
ReferentieChildren’s Health Study, American Journal of Respiratory Critical Care Medicine, USC University of Southern California.