Welke lessen heeft minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) getrokken uit de griepvaccinatiecampagne tijdens de eerste pandemiewinter? Die vraag kreeg hij voorgeschoteld tijdens de Kamercommissie Volksgezondheid.
Frank Vandenbroucke (Vooruit) was vorig jaar amper aangetreden als opvolger van Maggie De Block (Open VLD) op Sociale Zaken en Volksgezondheid of hij werd in volle covid-19-pandemie geconfronteerd met een mank lopende vaccinatiecampagne van de seizoensgriep. “Er waren niet alleen te weinig vaccins besteld, bovendien wist de overheid niet naar wie de griepprikken juist gingen. Er was een systeem bedacht per prioriteit, maar er was niet echt een systeem om te bepalen welke mensen tot een risicogroep behoorden die een griepprik konden krijgen”, was Sofie Merckx (PVDA-PTB) scherp in de Kamercommissie. “Welke lessen hebt u getrokken uit de vorige griepvaccinatiecampagne?”
Het voorstel van Merckx om net als bij de covid-19-vaccinatie gebruik te maken van Vaccinnet, werd door Vandenbroucke meteen afgeschoten omdat de overheid voor de griepvaccinatie zelf geen vaccins aankoopt en er geen nationale vaccinatiecampagne is georganiseerd zoals bij covid-19. Ook een beroep doen op de vaccinatiecentra die de voorbije maanden werden opgebouwd, is hierdoor geen optie.
Niettemin heeft de minister naar eigen zeggen wel lessen getrokken uit de voorbije seizoensgriepvaccinatie. Het is voor hem duidelijk dat een lage drempel bijdraagt tot een hogere vaccinatiegraad. Het voorschrijven van vaccins door apothekers voor bepaalde doelgroepen vindt hij daarom een goed systeem dat in 2020 zijn nut heeft bewezen. Het moet wel worden gecombineerd met zeer duidelijke prioriteiten qua doelgroepen.
Of er opnieuw een systeem komt waarbij het voorschrijven en toedienen van griepvaccins via de regeling derde betaler kunnen worden geregeld – zoals dat het geval was tussen 1 oktober 2020 en 3 april 2021 – is nog onduidelijk. “Dat was eenmalig om de werklast van de huisarts te verminderen, maar we kunnen daar eventueel conclusies uit trekken voor de toekomst.”
Moeilijke inschatting
Het duidelijk definiëren van de kwetsbare doelgroepen gekoppeld aan het prioriteren van subgroepen waardoor de vaccinatie gefaseerd kan verlopen, is een belangrijke stap die volgens Vandenbroucke moet worden gezet. Hij stelde in die zin ook de vraag aan de Hoge Gezondheidsraad (HGR). Het is maar sterk de vraag of de minister tevreden is met het antwoord dat de HGR geeft in zijn net gepubliceerde advies.
Het huidige distributiesysteem is toe aan een grondige evaluatie, meent Vandenbroucke. “Het systeem van voorafgaande reservering is slechts werkbaar wanneer men onderling de nodige afspraken maakt en gedurende de campagne voortdurend kan bijsturen. Ik wens in de toekomst het distributiesysteem met alle betrokken instanties te evalueren en, indien nodig, bij te sturen.” Overigens is het volgens de minister moeilijk in te schatten hoeveel griepvaccins er dit jaar nodig zijn. De covid-19-crisis bemoeilijkt de berekening zoals vorig jaar al bleek. In het begin van de vaccinatiecampagne nam de vraag aanzienlijk toe, terwijl eind 2020 bleek dat er geen sprake was van een tekort aan vaccins.